SuPer julkaisi hoivakotikohun käynnistäneen lähihoitajan haastattelun – ”Toivottavasti tämä herättää päättäjät”

Silja Paavola, SuPer liitto, lähi- ja perushoitajat

Lähihoitaja Tarja Parkatti nosti esiin ongelmia työpaikallaan Hoivakoti Ulrikassa. Työnantaja ei tarttunut Parkatin ilmoittamiin puutteisiin, joten hän otti yhteyttä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin ja teki yhdessä liiton sopimusasiantuntijan kanssa ilmoituksen viranomaiselle ja kaupungille. Ulrikan tapauksen saama julkisuus on rohkaissut myös muita superilaisia puuttumaan epäkohtiin.

SuPer julkaisi tänään verkkolehdessään Esperi Caren Ulrika-hoivakodin lähihoitaja Tarja Parkatin haastattelun. Parkatti ilmoitti työpaikkansa ongelmista SuPeriin viime vuoden lopulla yritettyään sitä ennen turhaan keskustella niistä työnantajansa kanssa.

Parkatti ilmoitti työpaikkansa ongelmista SuPeriin viime vuoden lopulla yritettyään sitä ennen turhaan keskustella niistä työnantajansa kanssa.

Hoitajilta vaaditaan rohkeutta nostaa vanhustenhoidon ongelmia esiin

SuPerin sopimusedunvalvontayksikön sopimusasiantuntija Marketta Vuorinen lähetti Esperi Care Oy:n johdolle useita viestejä, jotka koskivat Hoivakoti Ulrikan ongelmia. Vastausta korjaavista toimenpiteistä ei koskaan tullut. Lopulta apua saatiin Valviralta, joka keskeytti Ulrikan toiminnan tammikuun lopulla.

Hoitajilta vaaditaan rohkeutta nostaa vanhustenhoidon ongelmia esiin, koska hoivayrityksissä heidät yritetään usein vaientaa työsopimusten pykälillä, painostuksella ja vastatoimilla. Tällaista ei saa tapahtua millään työpaikalla. SuPer kannustaa ja tukee jäseniään näissä kiperissä tilanteissa. Ulrikan saama julkisuus onkin jo rohkaissut myös muita superilaisia vaatimaan epäkohtiin korjausta ensin työpaikoillaan ja tarvittaessa olemaan yhteydessä myös SuPeriin.

Parkatti ei kadu sitä, että hän teki Ulrikan epäkohdista ilmoituksen.
– Olin yllättynyt siitä, miten paljon asia sai julkisuutta, mutta todella tyytyväinen, että kupla puhkesi ja herättiin siihen, miten asioiden laita on todellisuudessa. Lähihoitajana teen työtä asiakkaan ihmisarvoa sekä itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja hyvää elämää edistäen. Tämä ei enää toteutunut mielestäni työpaikassani.

– Mietin ilmoituksen tekoa kyllä hetken, mutta sydämeni vain ei antanut periksi tässä asiassa. Jokaisella hoitajalla on ilmoitusvelvollisuus epäkohdista.

– Ennen kaikkea tunnen tehneeni oikein kerrottuani, mikä tänä päivänä on todellinen hoidon taso Suomessa. Toivottavasti tämä kohu herättää päättäjät ylemmällä tasolla.

Lähihoitaja Tarja Parkatin haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa SuPer-verkkolehdessä osoitteessa: https://www.superlehti.fi/ajankohtaista/nyt-puhuu-hoivakotikohun-kaynnistanyt-sankarihoitaja-onneksi-kupla-puhkesi/

www.superliitto.fi

Ajankohtaista

8.2.2023

Jytyn eduskuntavaalitavoitteet julki – Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoitus ja henkilöstöresurssit turvattava

Lue
8.2.2023

Minun viikkoni: sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijan viikkoon mahtuu monenlaista

Lue
8.2.2023

Ammattiliitto Pro: toimihenkilöiden ansiokehityksen huomiotta jättäminen heikentää Suomen houkuttelevuutta

Lue
7.2.2023

Kestävä energia – STTK:n tavoitteita energiapolitiikan kehittämiseksi

Lue
6.2.2023

Haemme työsuhdeneuvojaa Kesäduunari-infoon

Lue
6.2.2023

Juri Aaltonen valittiin jatkamaan ERTOn puheenjohtajana

Lue
6.2.2023

Yksin- ja kevytyrittäjien tärkeimmät palvelut saman katon alle – ProSoolo ja UKKO.fi yhteistyöhön

Lue
2.2.2023

Tehy: Samapalkkaisuusohjelmaa jatkettava, työmarkkinaosapuolet tehokkaammin mukaan

Lue