SuPer julkaisi hoivakotikohun käynnistäneen lähihoitajan haastattelun – ”Toivottavasti tämä herättää päättäjät”

Silja Paavola, SuPer liitto, lähi- ja perushoitajat

Lähihoitaja Tarja Parkatti nosti esiin ongelmia työpaikallaan Hoivakoti Ulrikassa. Työnantaja ei tarttunut Parkatin ilmoittamiin puutteisiin, joten hän otti yhteyttä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPeriin ja teki yhdessä liiton sopimusasiantuntijan kanssa ilmoituksen viranomaiselle ja kaupungille. Ulrikan tapauksen saama julkisuus on rohkaissut myös muita superilaisia puuttumaan epäkohtiin.

SuPer julkaisi tänään verkkolehdessään Esperi Caren Ulrika-hoivakodin lähihoitaja Tarja Parkatin haastattelun. Parkatti ilmoitti työpaikkansa ongelmista SuPeriin viime vuoden lopulla yritettyään sitä ennen turhaan keskustella niistä työnantajansa kanssa.

Parkatti ilmoitti työpaikkansa ongelmista SuPeriin viime vuoden lopulla yritettyään sitä ennen turhaan keskustella niistä työnantajansa kanssa.

Hoitajilta vaaditaan rohkeutta nostaa vanhustenhoidon ongelmia esiin

SuPerin sopimusedunvalvontayksikön sopimusasiantuntija Marketta Vuorinen lähetti Esperi Care Oy:n johdolle useita viestejä, jotka koskivat Hoivakoti Ulrikan ongelmia. Vastausta korjaavista toimenpiteistä ei koskaan tullut. Lopulta apua saatiin Valviralta, joka keskeytti Ulrikan toiminnan tammikuun lopulla.

Hoitajilta vaaditaan rohkeutta nostaa vanhustenhoidon ongelmia esiin, koska hoivayrityksissä heidät yritetään usein vaientaa työsopimusten pykälillä, painostuksella ja vastatoimilla. Tällaista ei saa tapahtua millään työpaikalla. SuPer kannustaa ja tukee jäseniään näissä kiperissä tilanteissa. Ulrikan saama julkisuus onkin jo rohkaissut myös muita superilaisia vaatimaan epäkohtiin korjausta ensin työpaikoillaan ja tarvittaessa olemaan yhteydessä myös SuPeriin.

Parkatti ei kadu sitä, että hän teki Ulrikan epäkohdista ilmoituksen.
– Olin yllättynyt siitä, miten paljon asia sai julkisuutta, mutta todella tyytyväinen, että kupla puhkesi ja herättiin siihen, miten asioiden laita on todellisuudessa. Lähihoitajana teen työtä asiakkaan ihmisarvoa sekä itsemääräämisoikeutta kunnioittaen ja hyvää elämää edistäen. Tämä ei enää toteutunut mielestäni työpaikassani.

– Mietin ilmoituksen tekoa kyllä hetken, mutta sydämeni vain ei antanut periksi tässä asiassa. Jokaisella hoitajalla on ilmoitusvelvollisuus epäkohdista.

– Ennen kaikkea tunnen tehneeni oikein kerrottuani, mikä tänä päivänä on todellinen hoidon taso Suomessa. Toivottavasti tämä kohu herättää päättäjät ylemmällä tasolla.

Lähihoitaja Tarja Parkatin haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa SuPer-verkkolehdessä osoitteessa: https://www.superlehti.fi/ajankohtaista/nyt-puhuu-hoivakotikohun-kaynnistanyt-sankarihoitaja-onneksi-kupla-puhkesi/

www.superliitto.fi

Ajankohtaista

29.9.2022

Juristi, hae meille töihin

Lue
29.9.2022

Tehy tyrmää vanhuspalvelulain mitoituksen lykkäämisen  

Lue
28.9.2022

SuPerin Paavola: Vanhuksilla ja heidän hoitajillaan ei ole aikaa odottaa – hoitajamitoitusta ei saa lykätä

Lue
27.9.2022

Sannamari Mäkelä on STTK:n Vuoden työsuojeluvaltuutettu

Lue
27.9.2022

Pro hakee sopimusasiantuntijaa Helsinkiin ja Lahteen

Lue
26.9.2022

Työn tulevaisuus -tapahtuma Tennispalatsissa

Lue
23.9.2022

Tehy ja SuPer vahvistavat: Oulun kaupungin kotihoidon lakko alkaa 27.9.

Lue
23.9.2022

Suomalaiset tilastoissa

Lue