FinUnions: Neuvottelutulos EU:n isyyslomasta ja vanhempainvapaasta on osoitus halusta kehittää sosiaalista Eurooppaa

Perhevapaauudistus

EU:n perhevapaauudistuksessa saavutettiin torstaina 24. tammikuuta neuvottelusopu komission, Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden välillä.

Euroopan unioniin vähintään 10 päivän palkallinen isyysloma

Uudistuksella luodaan Euroopan unioniin vähintään 10 päivän mittainen, palkallinen isyysloma. Kullakin vanhemmalla olisi myös oikeus neljän kuukauden mittaiseen vanhempainvapaaseen, josta kaksi kuukautta on kiintiöity, eli sitä ei olisi mahdollista siirtää toiselle vanhemmalle.

Lisäksi mukana on työntekijän oikeus viiden päivän mittaiseen, vuosittaiseen omaishoitovapaaseen ja oikeus pyytää työpaikalla työ- ja perhe-elämän yhdistämistä helpottavia järjestelyjä esimerkiksi työajoissa.

Suomen palkansaajien EU-toimiston FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusiston mielestä neuvottelujen onnistuminen EU-tason perhevapaauudistuksessa kertoo siitä, että halua kehittää sosiaalista Eurooppaa on.

”Nyt EU parantaa hyvin konkreettisesti Euroopan perheellisten palkansaajien asemaa. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen helpottuu uusien vapaiden myötä roimasti monissa jäsenmaissa”, Kuusisto toteaa.

”Uudistuksella ei valitettavasti saada merkittäviä suoria parannuksia Suomelle, koska jäsenmaat eivät suostuneet komission ja parlamentin vaatimiin pidempiin vanhempainvapaakiintiöihin. Mikään ei kuitenkaan estä Suomen seuraavaa hallitusta nostamasta rimaa Suomessa EU-sääntöjä korkeammalle”, Kuusisto jatkaa.

Nyt saavutettu neuvottelutulos hyväksytään vielä lopullisesti neuvostossa ja parlamentissa. Olisi kuitenkin poikkeuksellista, jos kolmikantaneuvotteluissa saavutettua tulosta ei lopulta vahvistettaisi.

FinUnions on Suomen palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestön Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n EU-edustusto.

Lisätietoja:
FinUnionsin johtaja Aleksi Kuusisto +32 493 99 80 62

***

Ensimmäinen vaihe sosiaalisen pilarin rakentamisessa tehty

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue