STTK:n edustajiston puheenjohtaja: Tasa-arvoinen yhteiskunta on vahva tae rauhalle

Kirsi Lehtimäki

Vuoden 2018 aikana olen toistuvasti pysähtynyt pohtimaan sadan vuoden takaisia tapahtumia. Nyt katson tulevaisuuteen ja tiedän, että tasa-arvoinen yhteiskunta on vahva tae rauhalle. Hyvinvointia on jaettava niin, että ei pääse syntymään eriarvoisuutta ja osattomuutta, joka uhkaisi yhteiskuntarauhaa.

1918 mummoni Toini oli 9-vuotias, eli saman ikäinen kuin vanhin lapsenlapseni on juuri nyt. Mummoni, joka nuorena tyttönä lähti siskojensa matkassa kaupunkiin ja töihin tehtaaseen, koki elämänsä aikana huikean elintason nousun verrattuna vanhempiinsa. Kun yritän katsoa tulevaisuuteen, en pysty näkemään huikeaa elintason nousua. Siitä huolimatta haluan antaa perinnöksi lapsenlapsille tulevaisuuden uskon, hyvinvointivaltion ja reilun työelämän.

Tulevaisuuden uskoa voimme osaltamme rakentaa tuomalla hyvin valmisteltuja avauksia yhteiskunnalliseen keskusteluun. Niin teemme tänäänkin. Nuorekas STTK näkee muuttuvan työelämän haasteet eri-ikäisten työntekijöiden näkökulmasta.

Tasa-arvo ei ole valmis

Tasa-arvo ei ole valmis. 1900-luvun alkuvuosilta työväenliikkeessä ja ammattiyhdistystoiminnassa etenkin naiset aloittivat taistelun asemansa parantamiseksi. Yhteiskunnalliset uudistukset ovat parantaneet naisen, lapsen ja perheen asemaa. Suomalainen nainen on vahva ja itsenäinen, vaikka palkkatasa-arvoon on vielä pitkä matka. Toisaalta tänään joka seitsemäs lapsi syntyy maahanmuuttajaäidille. Kaikki tytöt ja pojat eivät kasva kodissa, jossa isät näkisivät naisen aseman niin kuin me olemme jo vuosikymmenien ajan tottuneet.

Rajoitukset lapsen oikeuteen saada päivähoitoa ja kyvyttömyys uudistaa perhevapaamallia heikentävät naisen ja haavoittuvimmissa oloissa kasvavien lasten asemaa. Mahdollisuuksien tasa-arvoa horjuttavat myös koulutusleikkaukset.

Etenkin pojista on oltava huolissaan.

Etenkin pojista on oltava huolissaan. Hyvinvoivassa Suomessa joka kahdeksas poika ei peruskoulussa saavuta riittävää lukutaitoa – sellaista, jolla selviytyisi toisen asteen opinnoista.  Tätä en haluaisi uskoa todeksi.

Perheessä nainen tekee edelleen suuremman osan kotityöstä ja pitää perhevapaat, koska on pienituloisempi. Samaan aikaan miehen oikeus ja mahdollisuus isyyteen on heikompi. Yhteiskunnassa etävanhemman asema tulee huomioida työelämän ja talouden näkökulmasta oikeudenmukaisemmin. Myös miehen tasa-arvon puolesta on taisteltava.

Seuraavien sadan vuoden aikana jatkamme siis taistelua tasa-arvon puolesta. Toivon myös, että opimme uudelleen pitämään toisistamme huolta ja kiinnostumme yhteisten asioiden hoitamisesta, opimme suvaitsevaisuutta emmekä unohda sivistystä.

Kirsi Lehtimäki, STTK:n edustajiston puheenjohtaja

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue