Aluetoimikuntien jäsenten valinta käynnissä!

Kirjoittaja:

Ulla Hyvönen

asiantuntija, elinkeino- ja aluepolitiikka

Profiili
Seksuaalinen häirintä työpaikoilla

STTK:n aluetoimikuntien jäsenten valitseminen kaudelle 2019-2020 on käynnissä.

Mikä aluetoiminta?

STTK osallistuu alueelliseen päätöksentekoon ja alueelliseen vaikuttamiseen eri puolilla Suomea ja kokoaa yhteen STTK:n 17 jäsenliiton toimijoita. STTK:n jäsenliitot nimeävät omat jäsenensä aluetoiminnan kaksivuotiskaudelle 2019–2020.

Aluetoiminnan tavoite

Alueellisen edunvalvonnan tavoitteena on saada STTK:lainen ääni kuuluviin maakunnissa. Edunvalvontaa toteutetaan alue- ja paikallistoimikuntien kautta. Työpaikkojen lisäksi toimihenkilöiden arkeen vaikuttavat asiat kuten asuminen, hyvinvointipalvelut, koulutus, syrjäytymisen ehkäisy ja liikennepolitiikka ovat alueellisen vaikuttamistyön keskiössä. Näihin asioihin vaikutetaan aluetoiminnassa. Alueellisen edunvalvonnan vahvuus on, että se kokoaa yhteen työelämän eri sektoreiden asiantuntijoita. Aluetoiminta lisää myös näkyvyyttä maakuntatasolla sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta STTK:n jäsenliittojen välillä.

Mitä aluetoimikunta (ATO) tekee?

Aluetoimikunta vaikuttaa aktiivisesti alueensa asioihin mm. tapaamalla päättäjiä, osallistumalla aluehallintoon ja alueellisten organisaatioiden toimintaan. Meneillään olevaan maakuntauudistukseen vaikuttaminen on tällä hetkellä vahvasti agendalla! Aluevaikuttamista voidaan tehdä myös ottamalla kantaa alueen ajankohtaisiin asioihin, esimerkiksi osallistumalla ajankohtaisiin työryhmiin tai järjestämällä keskustelutilaisuuksia.

Mitä paikallistoimikunta (PATO) tekee?

Aluetoimikunnat perustavat tarvittaessa toimikautensa alussa paikallistoimikuntia hoitamaan paikallista ja seutukuntatason edunvalvontaa. Paikallistoimikuntien tehtävänä on tietoisuuden lisääminen ja vaikuttaminen oman lähialueen asioihin. Työskentelytavat vastaavat pitkälti aluetoimikuntien työskentelyä.

Mitä mukaan lähteminen minulta edellyttää?

Kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä STTK:n aluetoiminnan kehittämiseen. Oman ajan käyttöä yhteisten asioiden hoitamiseen.

Mitä se antaa?

Mahdollisuuden oppia uutta vaikuttamisesta yhteiskunnassa, verkostoitua laajasti ja tutustua eri ammattiliittojen toimijoihin. Voit päästä vaikuttamaan valtion aluehallinnossa, maakuntien liitoissa sekä muissa alueellisissa organisaatioissa, kuten maakunnan liitossa, ELY-keskuksen, Työterveyslaitoksen-, aluehallintovirastojen-, työvoima- ja yrityspalvelujen, etnisten suhteiden- ja kaupunkien työllisyysasioiden neuvottelukuntissa sekä pankkien palkansaajatoimikunnan toimielimissä.

Kuinka pääsen mukaan aluetoimintaan?

STTK:n 17 jäsenliittoa valitsevat itsenäisesti edustajansa alue- ja paikallistoimikuntiin. Kunkin liiton omista nimeämiskäytännöistä saat tietoa liitostasi.

Aluetoimikunnat 2019–2020

Ahvenanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Häme
Kaakkois-suomi
Kainuu
Keski-suomi
Lappi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Satakunta
Uusimaa
Varsinais-Suomi

Ajankohtaista

16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue
15.4.2024

STTK:n hallitus: Vaihtoehdotonta talouspolitiikkaa ei ole, kyse on arvovalinnoista 

Lue
15.4.2024

Tehyn terveiset kehysriiheen: Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat hyvinvointivaltion ydin, niiden rahoitus on turvattava

Lue
15.4.2024

Ammattiliitto Pro: Olmar Pori Oy ja Olmar Service Oy irtisanoneet luottamushenkilöitä laittomin perustein

Lue
15.4.2024

Lausunto hallituksen esityksestä paikallisen sopimisen edistämistä koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
12.4.2024

Ammattiliitto Jytyn mielestä lakiesitys paikallisesta sopimisesta voi johtaa työsuhteen ehtojen polkumyyntiin

Lue