Aluetoimikuntien jäsenten valinta käynnissä!

Kirjoittaja:

Ulla Hyvönen

asiantuntija, elinkeino- ja aluepolitiikka

Profiili
Seksuaalinen häirintä työpaikoilla

STTK:n aluetoimikuntien jäsenten valitseminen kaudelle 2019-2020 on käynnissä.

Mikä aluetoiminta?

STTK osallistuu alueelliseen päätöksentekoon ja alueelliseen vaikuttamiseen eri puolilla Suomea ja kokoaa yhteen STTK:n 17 jäsenliiton toimijoita. STTK:n jäsenliitot nimeävät omat jäsenensä aluetoiminnan kaksivuotiskaudelle 2019–2020.

Aluetoiminnan tavoite

Alueellisen edunvalvonnan tavoitteena on saada STTK:lainen ääni kuuluviin maakunnissa. Edunvalvontaa toteutetaan alue- ja paikallistoimikuntien kautta. Työpaikkojen lisäksi toimihenkilöiden arkeen vaikuttavat asiat kuten asuminen, hyvinvointipalvelut, koulutus, syrjäytymisen ehkäisy ja liikennepolitiikka ovat alueellisen vaikuttamistyön keskiössä. Näihin asioihin vaikutetaan aluetoiminnassa. Alueellisen edunvalvonnan vahvuus on, että se kokoaa yhteen työelämän eri sektoreiden asiantuntijoita. Aluetoiminta lisää myös näkyvyyttä maakuntatasolla sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta STTK:n jäsenliittojen välillä.

Mitä aluetoimikunta (ATO) tekee?

Aluetoimikunta vaikuttaa aktiivisesti alueensa asioihin mm. tapaamalla päättäjiä, osallistumalla aluehallintoon ja alueellisten organisaatioiden toimintaan. Meneillään olevaan maakuntauudistukseen vaikuttaminen on tällä hetkellä vahvasti agendalla! Aluevaikuttamista voidaan tehdä myös ottamalla kantaa alueen ajankohtaisiin asioihin, esimerkiksi osallistumalla ajankohtaisiin työryhmiin tai järjestämällä keskustelutilaisuuksia.

Mitä paikallistoimikunta (PATO) tekee?

Aluetoimikunnat perustavat tarvittaessa toimikautensa alussa paikallistoimikuntia hoitamaan paikallista ja seutukuntatason edunvalvontaa. Paikallistoimikuntien tehtävänä on tietoisuuden lisääminen ja vaikuttaminen oman lähialueen asioihin. Työskentelytavat vastaavat pitkälti aluetoimikuntien työskentelyä.

Mitä mukaan lähteminen minulta edellyttää?

Kiinnostusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä STTK:n aluetoiminnan kehittämiseen. Oman ajan käyttöä yhteisten asioiden hoitamiseen.

Mitä se antaa?

Mahdollisuuden oppia uutta vaikuttamisesta yhteiskunnassa, verkostoitua laajasti ja tutustua eri ammattiliittojen toimijoihin. Voit päästä vaikuttamaan valtion aluehallinnossa, maakuntien liitoissa sekä muissa alueellisissa organisaatioissa, kuten maakunnan liitossa, ELY-keskuksen, Työterveyslaitoksen-, aluehallintovirastojen-, työvoima- ja yrityspalvelujen, etnisten suhteiden- ja kaupunkien työllisyysasioiden neuvottelukuntissa sekä pankkien palkansaajatoimikunnan toimielimissä.

Kuinka pääsen mukaan aluetoimintaan?

STTK:n 17 jäsenliittoa valitsevat itsenäisesti edustajansa alue- ja paikallistoimikuntiin. Kunkin liiton omista nimeämiskäytännöistä saat tietoa liitostasi.

Aluetoimikunnat 2019–2020

Ahvenanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo
Häme
Kaakkois-suomi
Kainuu
Keski-suomi
Lappi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
Pohjois-Savo
Satakunta
Uusimaa
Varsinais-Suomi

Ajankohtaista

2.6.2023

Ay-maksujen verovähennys on säilytettävä

Lue
2.6.2023

Tehyn Rytkönen: Kaikilla oikeus turvalliseen aborttiin, ammattilainen ei voi valita asiakkaitaan

Lue
31.5.2023

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:30

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle hakusaarto ja keikkailukielto

Lue
31.5.2023

Uusia yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroituksia hoivakoteihin ja lastensuojeluun

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Lue
31.5.2023

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6. asti – ohjeet jäsenille

Lue