Kaikki asiantuntijat tulospalkkauksen piiriin

Pomon palkkapäivä - henkilöstön palkitseminen.

STTK julkaisi viime viikolla laskelman, jossa havaitaan suurimpien pörssiyritysten toimitusjohtajien ansioiden nousseen jo 33-kertaiseksi verrattuna yksityisen sektorin palkansaajan keskipalkkaan. Nousua suhteessa palkansaajiin on kertynyt vuodessa 23,5 prosenttia.

Tulos ei sinänsä yllätä – yleensä nousukaudella tuloerot kasvavat. Syynä on johtajien bonusten rivakka nousu ja omistajien osinkotuottojen kasvu. Palkansaajien palkankorotukset eivät pysy yleensä alkuunkaan perässä. Nousukausi ikään kuin automaattisesti kasvattaa korkeimman johdon ansioita merkittävästi, sillä heillä on käytännössä kaikilla tulospalkkausohjelma.

Eihän kasvu ole vain johtajien aikaansaamaa, vaan jokaisen työpanos merkitsee.

Keskeinen kysymys onkin, kuuluvatko nousukauden hedelmät vain johtajille ja omistajille, vai kuuluvatko ne myös työntekijöille. Eihän kasvu ole vain johtajien aikaansaamaa, vaan jokaisen työpanos merkitsee. Monessa yrityksessä keskeisten asiantuntijoiden työpanos voi olla menestykselle jopa tärkeämpää kuin korkeimman johdon.

On aiheellinen kysymys, eikö nousukauden tuoman menestyksen tulisi näkyä myös koulutettujen ammattilaisten palkkapusseissa. Vuonna 2017 palkankorotukset olivat kikyn vaikutuksena olemattomia ja julkisen sektorin lomarahoista leikattiin 30%. Sen jälkeenkään korotukset eivät ole päätä huimanneet. Toisin sanoen palkansaajan ansiot eivät juuri kasva, vaikka elämme vahvaa nousukautta ja talous kasvaa yli 3 prosentin vuosivauhtia.

Kaikki asiantuntijat tulisikin saattaa tulospalkkauksen piiriin. Lähes puolet koulutetuista ammattilaisista on yhä kannustavien palkkausjärjestelmien ulkopuolella. Esimerkiksi yrityksen tulokseen sidotut henkilöstörahastot ovat hyvä tapa palkita ja motivoida koko henkilöstöä.

Antti Koskela
ekonomisti

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue