Palkansaajajärjestö Pardia: Palkkaratkaisuissa kehitettävä oikeudenmukaista palkkausta

Pardian hallitus linjasi tänään kokouksessaan palkkausta ja palkitsemista. Pardian hallituksen mielestä oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus, tasa-arvo ja samapalkkaisuus ovat arvoja, joita edistetään kaikissa palkkaratkaisuissa.

– Palkkauksen ja muiden palvelussuhteen ehtojen kehittämisen on seurattava vähintään työmarkkinoiden yleistä kehitystä, jotta nämä arvot toteutuvat. Virka- ja työehtosopimuksiin voi sisältyä yleiskorotuksen lisäksi paikallisesti sovittavia eriä ja esimerkiksi sukupuolten välisiä palkkaeroja vähentäviä ja samapalkkaisuutta edistäviä eriä, Pardian puheenjohtaja Niko Simola toteaa.

Pardian mielestä tuottavuuden ja tuloksellisuuden paranemisen on heijastuttava myös palkitsemiseen.

– Varsinkin organisaatiomuutoksista, kuten fuusioista aiheutuu tarpeita korjata havaittuja perusteettomia ja syrjiviä palkkaeroja. Palkkojen yhdenvertaisuudesta ja rahoituksesta huolehtiminen on ensisijaisesti työnantajan vastuulla.

Palkkausjärjestelmiä kehitettävä

Pardian sopimusaloilla on laajasti käytössä palkkausjärjestelmät. Kunkin sopimusalan sopimusten sisältöjä on kehitettävä sopimusalan tarpeista lähtien.

– Esimerkiksi valtiolla on käytössä voimakkaasti hajautettu palkkaussopimusjärjestelmä, sillä sopimuksia on peräti 117. Niiden yhtenäistämistä tulee jatkaa tavoitteena yksi yhtenäinen valtion palkkausjärjestelmä, huomioiden kuitenkin virastojen mahdolliset erityispiirteet. Palkkausjärjestelmien rakenteiden muuttaminen vaatii lähes poikkeuksetta lisärahoitusta, mikä on otettava huomioon sopimuksia tehtäessä.

Palkkausjärjestelmissä tehtävän vaativuus on palkkauksen keskeinen osa, jota täydentää suoritukseen perustuva henkilökohtainen osa.

– Vaativuuden arvioinnin menettelyä on kehittävä niin, että vaativuuden nousu tunnistetaan myös tilanteissa, joissa tapahtuu tehtävän sisällön vähittäistä kehittymistä tai sen laaja-alaisuuden lisääntymistä. Muutoksen olennaisuutta on arvioitava työntekijän eikä työnantajan näkökulmasta.

Pardian hallitus korostaa, että luottamusmiehillä ja muilla henkilöstön edustajilla on oltava tasavertainen neuvotteluasema ja käytössään samat palkkaukseen liittyvät tiedot kuin työnantajalla, jotta he pystyvät tasavertaisesti toimimaan palkkauksen kehittämisessä ja seurannassa työpaikoilla.

Pardian hallituksen hyväksymät linjaukset palkkaukseen ja palkitsemiseen >>

Lisätietoja: Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola, gsm 040 566 8517.

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue