Henkilöstö mukaan tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittämiseen

Paikallinen sopiminen

Jatkuvasti omia toimintojaan kehittävä työpaikka on luova, ketterä ja kilpailukykyinen. Se pystyy nopeasti vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin. Tuottavuutta lisätään tekemällä arjen työstä jatkuvasti sujuvampaa. Tavoitteena on saada vähemmällä vaivalla aikaiseksi enemmän, laadukkaammin ja halvemmalla. Myös työssä jaksaminen paranee kiireen ja sähläyksen vähetessä.

STTK julkaisi juuri Henkilöstön edustaja -barometrin, joka tehtiin nyt viidettä kertaa. Kyselyyn vastanneista reilu kaksi kolmasosaa arvioi työpaikallaan olevan käynnissä hankkeita, joilla pyritään tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen. Yhtä moni myös arvioi, että työpaikalla kehitetään tänä päivänä nykyisiä työ- ja toimintatapoja entistä tuottavimmiksi. Tuotteiden ja palveluiden kehittäminen on pysynyt vuoden 2015 kyselyn kanssa samalla tasolla, mutta työ- ja toimintatapojen kehittäminen entistä tuottavimmiksi on vähentynyt.

Vastaajien mielestä henkilöstön ääntä ei kuulla riittävästi työpaikan tuottavuuden ja tuloksellisuuden kehittämisessä. Mukaan päästään lähinnä vain silloin, kun etsitään työn sujuvuuden edistämiskeinoja tai kun työpaikalla tehdään erilaisia muutossuunnitelmia. Sen sijaan pitkän tähtäimen kehitystyö jää työnantajalle. Palvelu- ja tuotantostrategian tai uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen henkilöstön edustajat eivät juurikaan osallistu. Työpaikan tai toimialan houkuttelevuuden parantaminen näyttää myös olevan muiden juttu.

Hyvä johtaminen tukee henkilöstön osallistumista

Henkilöstön rohkaiseminen uusien ideoiden esittämiseen ja kustannussäästöjen hakemiseen, osaamisen ja näkemysten hyödyntäminen kehittämistyössä ja päätösten valmistelussa on myös laskenut. Huonoimmalla tolalla nämä ovat kunnissa. Parhaiten uusiin ideoihin rohkaistaan ja ideoista palkitaan teollisuudessa ja rakennusalalla.

Hyvä johtaminen tukee henkilöstön ja heidän edustajiensa osallistumista. Vastaajien mielestä tässä on paljon kehitettävää. Sekä esimieskoulutus että henkilöstöjohtaminen saavat kyselyssä keskimääräistä heikommat arviot. Huolestuttavaa on myös henkilöstöjohtamisen tason heikkeneminen.

Olisi tärkeää, että kiireen keskellä ei unohdettaisi osallistamista, aloitteellisuutta ja luovuutta, sillä jatkuvan kehittämisen idean toteuttaminen ei ole vaikeaa. Myös työkaluja siihen löytyy paljon. Tärkeintä on omaksua periaate – tehdään oikeita asioita oikein, oikealla porukalla, osallistavasti ja kaikkien osaamista oikein hyödyntämällä.

Erkki Auvinen
työympäristöasiantuntija

Ajankohtaista

18.3.2024

Hoitajien rekrytointi Suomeen ei voi perustua pelkkiin hankkeisiin

Lue
18.3.2024

Mitä Minna Canth tekisi?

Lue
15.3.2024

Ulkomaanliikenteen kansipäällystöä koskeva sovintoehdotus hyväksytty

Lue
14.3.2024

SuPerin Paavola: Lääkehoito on turvallisia tekoja

Lue
14.3.2024

Ammattiliitto Pro: EK jäsenyrityksineen rikkoo työsopimuslakia edistääkseen tavoitteitaan

Lue
13.3.2024

Missä EU, siellä energiatehokkuus

Lue
12.3.2024

Ulkomaanliikenteen työehtosopimusten aluksissa työskentelevän henkilökunnan työnseisaus

Lue
12.3.2024

Palkaton harjoittelu antaa huonon ensivaikutelman työelämästä

Lue