Jyty: Työnantajan vastattava henkilöstökoulutusta lisäämällä muutoshaasteisiin

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn liittovaltuuston kokouksessa tiistaina 23.5. puhunut liiton puheenjohtaja Maija Pihlajamäki vaatii työnantajilta lisäpanostuksia henkilöstön koulutukseen haettaessa vastauksia meneillään oleviin suuriin työelämän muutoksiin, joita työntekijät päivittäin kohtaavat digitalisaation, sote-myllerryksen ja mm. monikulttuurisuuden tuomien haasteiden edessä.

Henkilöstön koulutustarve näkyy  erityisen vahvasti digitalisaation seurauksena

Pihlajamäen mukaan Jytyn keskeisillä ammattialoilla kuten sihteeri-, talous- ja hallintotyössä sekä mm. kirjasto-alalla henkilöstön lisääntyvä koulutustarve on näkynyt erityisen vahvasti digitalisaation seurauksena.

”Se muuttaa työtä enemmän kuin mikään muu työelämään liittyvä murros vuosikymmeniin. Henkilöstön jatkuva koulutus, tietojärjestelmien uudistuminen ja palveluprosessien kehittäminen ovat avainkehityskohteita silloin, kun puhutaan työelämän tämän päivän suurimmista haasteista”, Pihlajamäki korostaa.

Jytyn keväällä tehdyn jäsenkyselyn mukaan, johon vastasi noin 8000 jäsentä, kirjastoalalla työskentelevistä kolmannes (32,9 %) kokee, ettei ole saanut riittävästi koulutusta osaamisensa ylläpitämiseksi digitalisaation muuttaessa merkittävästi alan työtä. Jopa 40,9 % uskoo lisäksi, että alan henkilöstömäärä vähenee tulevaisuudessa itsepalvelukirjastojen seurauksena.

Kolmannes  kokee, ettei ole saanut riittävästi koulutusta osaamisensa ylläpitämiseksi digitalisaation muuttaessa merkittävästi alan työtä.

Sihteeri- ja hallintotyössä työskentelevistä peräti 42,6 % katsoo, ettei ole saanut työnantajalta riittävästi tukea työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen digitalisaation sekä isojen työnantajamuutosten keskellä.

Digitalisaatiolla pyritään tuottavuuden lisäämiseen. Vaikutus voi olla kuitenkin – ikävä kyllä – jopa päinvastainen, mikäli osaamiseen ei ole satsattu ja tietojärjestelmät eivät toimi tai ole yhteensopivia. Siksi nyt mitä pikimmiten tarvittaisiin panostusta digi-osaamiseen sekä työn ohessa tapahtuvan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien parantamiseen henkilöstö- ja aikuiskoulutuksen tarjonnan kautta,” Pihlajamäki huomauttaa.

Osaamiskartoituksia tekemällä ja koulutukseen satsaamalla voitaisiin Pihlajamäen mukaan parantaa organisaation muutoskykyä ja edistää sitä paljon puhuttua tuloksellisuutta. ”Digimurroksessa yhä tärkeämpää on se, miten uutta teknologiaa hyödynnetään lähtemällä henkilöstölähtöisestä innovoinnista, rohkeudesta kokeilla ja kyseenalaistamalla perinteisiä työpaikan rooleja”, Pihlajamäki huomauttaa.

Jytyn kyselyn mukaan koulunkäynninohjaajista 54,8 % sanoo, ettei ole saanut riittävästi koulutusta monikulttuurisessa ympäristössä työskentelemiseen. ”Peräti 83,9 % heistä, jotka eivät koulutusta ole saaneet, haluaisi valmennusta erilaisten kulttuurien tuntemukseen ja ymmärtämiseen.”
Sosiaalialalla työskentelevistä Jytyn jäsenistä puolet (49 %) toivoi työnantajilta lisää tietoa sote-uudistuksesta ja 41,7 % kaipasi koulutusta mm. osaamisen ylläpitämiseksi.

Pihlajamäki huomauttaa, että STTK:ssa alkuvuodesta tehdyn tuoreimman kyselyn mukaan 42 % palkansaajista – kunta-alalla kolmannes (32 %) ja yksityisellä sektorin lähes puolet (48 %) – kokee työnantajan tarjoavan melko huonosti tai ei lainkaan mahdollisuuksia osaamisen ja ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen.

Lisätietoja: puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756

Ajankohtaista

16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue