SuPerin puheenjohtaja Paavola on huolissaan lähi- ja perushoitajien kasvavasta työttömyydestä

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan hoitoalan kasvavasta työttömyydestä. Lähi- ja perushoitajien työttömyys on noussut noin seitsemän prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2016. Työttömyysaste on nyt 5,5 prosenttia. Puheenjohtaja Paavola on erittäin huolissaan tästä kehityksestä. Sote-uudistuksen myötä toimintaa saatetaan tehostaa entisestään, jolloin työttömyys jatkaa kasvuaan.

Hoitoala ei enää ole ala, jolla on varma työpaikka. Säästötoimet ovat koetelleet viime vuosina hoitoalaa ja suuntaus jatkuu. Henkilöstöresursseja on kiristetty, eläkkeelle jäävien tilalle ei palkata uusia työntekijöitä, määräaikaisuuksia ei vakinaisteta ja sijaisten käyttökiellot ovat arkipäivää. Myös kouluttamattoman työvoiman käyttö erityisesti vanhustenhoidossa huolestuttaa SuPeria. Työvoimana käytetään paikoin myös alaikäisiä. Näiden säästötoimien lisäksi irtisanomisten määrä on kasvanut viime vuosina.

Henkilöstön vähentämisestä kärsivät viime kädessä asiakkaat eli kuntalaiset. Heille luvatut palvelut jäävät saamatta ja turvallisuus kärsii. Varhaiskasvatuksen säästöt tulevat myöhemmin maksettaviksi syrjäytymisen ja muiden ongelmien muodossa. Peruspalveluiden rapauttamisen lasku on paljon suurempi kuin säästö palkkakustannuksissa.

Työssä olevien työkuorma on kasvanut kohtuuttomaksi. Helmikuussa julkistetun Kunta10-tutkimuksen mukaan puolella lähihoitajista/hoitajista työmäärä on lisääntynyt yli sietokyvyn. Vain luokanopettajilla luku oli hieman korkeampi. Kodinhoitajista ja lähihoitajista 60 prosenttia uskoi jatkavansa eläkeikään saakka. Vain palomiehillä ja keittiöapulaisilla luku oli pienempi. Yli kolme päivää kestäviä sairauslomia oli eniten lähihoitajilla ja kodinhoitajilla.

SuPerin selvitysten tulokset ovat samansuuntaisia. Kesällä 2016 julkaistun selvityksen mukaan 93 prosenttia lähi- ja perushoitajista on huolissaan hoidon laadusta. 70 prosenttia oli harkinnut alanvaihtoa. Yli puolet kyselyyn vastanneista ei ollut varma, pystyykö työskentelemään kahden vuoden kuluttua terveytensä puolesta nykyisessä ammatissaan. Selvityksen mukaan lähi- ja perushoitajien kokema työkuorma on kasvanut oleellisesti neljässä vuodessa. Työnsä raskaaksi kokevien määrä oli noussut yli viidenneksen.

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

Ajankohtaista

1.5.2025

Antti Palolan vappupuhe

Lue
30.4.2025

ERTO: Henkilöstöalalle sopu – 5.5. uhanneet lakot peruutettu

Lue
30.4.2025

Yhteisymmärrys kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotuksista saavutettu – ”Tämä osoitti neuvottelujärjestelmän toimivuuden”

Lue
30.4.2025

Tehy, KT ja muut järjestöt: Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla

Lue
30.4.2025

Asbestityötä ja työsuojelun ammattipätevyyttä koskevan lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
29.4.2025

Jyty: Kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman irtisanominen on valitettava käänne

Lue
29.4.2025

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan 

Lue
28.4.2025

Tehy: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n  kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman – irtisanominen ei tullut yllätyksenä

Lue