On herätyksen paikka

Kirjoittaja:

Arno Kotro

Onhan se pysäyttävä tieto. Taas äsken uutisoitiin, että Suomessa työelämä jakautuu poikkeuksellisen selvästi naisten ja miesten aloihin. Nuorten ammatinvalinta on tasa-arvon mallimaassa perinteisempää kuin muualla.

Tasaisempi sukupuolijakauma olisi monesta syystä tervetullut. Työelämä saisi kaikkien potentiaalin paremmin käyttöön. Nuoret voisivat hakeutua taipumustensa mukaiselle alalle miettimättä, onko tämä nyt varmasti miehelle tai naiselle sopivaa työtä, ja alkaisipa se naisten ja miesten välinen palkkaerokin kummasti kaventua. Sukupuolikliseet saisivat huutia.

Tunkkaiset roolihaarniskat ja stereotypiat kuitenkin kummittelevat sitkeästi.

Tunkkaiset roolihaarniskat ja stereotypiat kuitenkin kummittelevat sitkeästi. Miesten olisi hyvä olla sitä ja naisten tätä. Malli tulee pienestä pitäen vanhemmilta, kavereilta, nettipeleistä, leffoista, mainoksista, mistä nyt milloinkin. Enimmäkseen viestit ovat hienovaraisia ja tiedostamattomiakin.

Mutta on sitten aivan avoimiakin viestejä – virallisia ja tarkoitettuja. Jokohan olisi aika tehdä loppu näistä lakiin kirjatuista lokeroinneista?

Lukion opettajana on hyytävää katsoa, kun armeijan kutsunnat alkavat ja tekevät koko tasa-arvokasvatuksen naurunalaiseksi. Ensin olemme kertoneet, että ketään ei saa syrjiä sukupuolen vuoksi eikä ole erikseen naisten ja miesten hommia.

Sitten tulevat kutsunnat, mahdollisimman pahaan aikaan. Valtiovalta moukaroi tulevaisuuttaan miettivien nuorten kalloon ajatuksen, että naiset ja miehet ovat perusteellisella tavalla erilaisia, ja niinpä heille kuuluu eri laki ja eri velvollisuudet.

Selitä siinä sitten, että sukupuolen ei pidä ohjata valintoja.

Jos ei sovi muottiin, rangaistus voi olla kova. Äskettäin saimme lukea lehdistä, miten totaalikieltäytyjä vietiin lukiosta suoraan vankilaan – kulkematta lähtöruudun kautta.

Niin, Suomessa tosiaan istuu ihmisiä vankilassa sukupuolensa vuoksi, vuonna 2016. Riittää tulevilla sukupolvilla ihmeteltävää.

Ihmetellä pitää sitäkin, että päivänselvä tasa-arvorikkomus ei kiinnosta poliitikkoja eikä tasa-arvoviranomaisia pätkääkään. Eduskunnan oikeusasiamies ei ole havahtunut siihen, että asevelvollisuuslaki rikkoo perustuslain yhdenvertaisuuspykälää, ei myöskään oikeuskansleri tai perustuslakivaliokunta. Tasa-arvovaltuutettu pesee kätensä. Poliitikot väistelevät aihetta.

Armeija on tasa-arvopolitiikan sokea piste.

Toisaalta hiljaisuus voi olla ihan hyvästäkin. Kun nimittäin jokin virallinen taho asiasta jotain lausahtaa, saamme kuulla päättömyyksiä – kuten silloin, kun pääesikunnan viestintäosaston upseeri kommentoi ehdotusta kaikille vapaaehtoisesta asepalveluksesta. Se on kuulemma tasa-arvon irvikuva.

Astetta paremmaksi pisti yhdenvertaisuuskysymyksiin paneutunut Eva Biaudet, joka presidenttiehdokkaana kommentoi asevelvollisuuden epätasa-arvoisuutta: se syrjii naisia, koska miehet saavat ilmaisen terveystarkastuksen. Alexander Stubb puolestaan tuumi pääministerinä toimiessaan, että miesten asevelvollisuus ei ole tasa-arvo-ongelma, sillä se on perinne. Ja perinteistä täytyy pitää kiinni.

Koska viranomaiset ovat joko hiljaa tai lausunnot ovat vaivaannuttavan epä-älyllisiä, me rivipulliaiset joudumme pitämään asiasta jatkuvasti ääntä. Ja onneksi on feministijärjestöjä, jotka kannattavat yhdenvertaisuutta ja vaativat asevelvollisuudesta luopumista.

Asevelvollisuus myös ylläpitää vinoutunutta keskustelukulttuuria, jossa turvallisuuspolitiikkaa kommentoivat lähinnä miehet.

Miesten asevelvollisuus on katala keksintö niin miesten kuin naistenkin kannalta. Miehet se työntää kasarmeihin mutta samalla viestii, että naisista ei siihen touhuun ole. On nähkääs erikseen miesten ja naisten työt.

Asevelvollisuus myös ylläpitää vinoutunutta keskustelukulttuuria, jossa turvallisuuspolitiikkaa kommentoivat lähinnä miehet.

Jos haluamme oikeasti purkaa patavanhoillista ja vahingollista sukupuolijärjestelmää, on syytä käydä sen räikeimmän ilmentymän kimppuun. Muualla Euroopassahan sukupuolitetusta asevelvollisuudesta on käytännössä jo luovuttu – siis siellä, missä työelämänkin eriytyminen on vähäisempää kuin meillä.

Koululla voisi olla näissä purkutalkoissa tärkeä rooli. Kouluissa pitää opettaa, että naiset ja miehet ovat yhdenvertaisia ja heille kuuluu sama laki, piste. Jos olet poika etkä halua sen enempää armeijaan kuin siviilipalvelukseen, älä mene. Jos olet tyttö ja haluat armeijaan, mene ihmeessä. Ei tämä ole haarovälistä kiinni.

Sen sijaan opettaja joka sanoo, että miesten pitää mennä armeijaan tai sivariin, on kuin rotulakeja puolustava amerikkalaisope 1950-luvun Alabamassa.

Toivottavasti mahdollisimman harva haluaa siihen seuraan.

Kirjoittaja Arno Kotro on lukion opettaja ja OAJ:n eettisen neuvottelukunnan pj

Ajankohtaista

20.5.2024

Hallituksen “tehokkaat” kitkemiskeinot lisäävät raskaus- ja perhevapaasyrjintää 

Lue
17.5.2024

SuPerTk hakee jäsensihteeriä vakituiseen työsuhteeseen

Lue
17.5.2024

Selvitystyö pelastustoimen valtiollistamisesta käynnistettävä pikaisesti

Lue
17.5.2024

Kim Nikula jättää SPALin järjestön johtajan tehtävät 

Lue
17.5.2024

EU-vaaleissa kannattaa äänestää 

Lue
16.5.2024

Työvoimapalveluiden palveluprosessin uudistustarpeet ja yksityisen työnvälityksen mahdollisuus saada tietoja työnhakijasta

Lue
16.5.2024

STTK: Suomi vastaa kasvaviin osaamisvaatimuksiin koulutusleikkauksilla

Lue
16.5.2024

Puheenjohtaja Antti Palola: Suomi tarvitsee menestyäkseen osaamista

Lue