Palkansaajajärjestöt: Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään työpaikalla

Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK vetoavat syrjintää koskevan pelon poistamiseksi työpaikoilta.

Vaikka työpaikalla ei ilmenisi suoranaista syrjintää, työntekijä saattaa silti pelätä joutuvansa epäasiallisen käytöksen kohteeksi tai jäävänsä työyhteisössään ulkopuoliseksi.

– Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustaja pelkää olla oma itsensä esimiesten, työkavereiden tai asiakkaiden edessä. Pelko johtuu usein aiemmasta epäasiallisesta kohtelusta, Akavan asiantuntija Miika Sahamies sanoo.

STTK:n lakimies Anja Lahermaa tähdentää luottamuksen ja avoimuuden merkitystä työntekijöiden kokeman pelon vähentämisessä.

– Liian moni tekee olettamuksia esimerkiksi työkaverin tai alaisen perhesuhteista tämän iän ja sukupuolen perusteella. Oletukset muuttuvat helposti ennakkoluuloiksi ja lisäävät pelon ilmapiiriä työpaikalla.

Viime vuoden alussa voimaan tullut yhdenvertaisuuslaki lisää työnantajan velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta ja poistaa syrjintää. Lain mukaan kaikissa vähintään 30 työntekijän työpaikoissa on oltava yhdenvertaisuussuunnitelma viimeistään vuoden 2017 alussa.

– Yhdenvertaisuussuunnitelmaan on hyvä kirjata myös toimet syrjintää koskevan pelon poistamiseksi. Pelon häivyttäminen lisää työpaikan tuottavuutta ja edistää henkilöstön työssä jaksamista, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto toteaa.

SAK, Akava ja STTK ovat koonneet yhdessä ammattiliittojen, Setan, Ihmisoikeusliiton, Näkövammaisten keskusliiton ja Allianssin kanssa ohjeet yhdenvertaisuussuunnitelman laatimiseksi.

Palkansaajat Helsinki Pridessa

SAK, Akava ja STTK osallistuvat tänäkin kesänä Helsinki Pride -viikolle. Huomenna tiistaina järjestöt pitävät Ravintola Köketissä työelämän yhdenvertaisuutta käsittelevän aamiaistilaisuuden.

Köketissä keskustelevat yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä, asiantuntija Miika Sahamies, stuertti Elmeri Lohenoja sekä opiskelija Triin Rikkola. Tilaisuuden juontaa professori Anu Koivunen.

Palkansaajien keskusjärjestöt ja ammattiliitot ovat mukana myös lauantain Helsinki Pride -kulkueessa. Helsingin Senaatintorilta kello 13 starttaavassa kulkueessa palkansaajien Pride-kylttiä kantaa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Lisätiedot:

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto, puh. 040 778 1080

Akavan asiantuntija Miika Sahamies, puh. 050 530 5366

STTK:n lakimies Anja Lahermaa, puh. 040 828 6845

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue