STTK haluaa aikalisän soten valinnanvapauden päätöksenteolle

Sote-uudistus astui askeleen eteenpäin, kun valinnanvapauden loppuraportti valmistui tänään. Selvityshenkilöt ehdottavat asiakkaiden valittavaksi väestövastuista sote-keskusta, jonka peruspalvelut rahoitettaisiin kiinteällä asiakaskohtaisella korvauksella.

STTK korostaa, että sote on valtava uudistuspaketti, jossa on edelleen kymmeniä olennaisia kysymyksiä vastausta vailla.
– Valinnanvapauden mallia ei tule lyödä lukkoon pussi päässä ennen kuin toisessa työryhmässä tekeillä oleva vaikutusarviointi syksyllä valmistuu. Myös palvelulupaus kustannusarvioineen on määriteltävä ennen lopullista päätöksentekoa. Henkilöstön asema ja hyvinvointi tulee turvata muutoksien keskellä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi toteaa.

STTK kannattaa sote-uudistuksessa hallitusohjelman mukaista kolmiportaista etenemistapaa, jossa valinnanvapauden toimeenpano linjattiin vasta viimeiselle portaalle.
– Nyt riski on liian kova vauhti, kun useita megaluokan muutoksia yritetään toteuttaa kertarysäyksellä. Epäonnistuminen tarkoittaisi sote-palvelujen ajautumista kalliiseen kaaokseen. Palvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus heikentyisivät, Työläjärvi arvioi.

Siirtymävaiheessa nykyisistä sairausvakuutuksen korvauksista ei saa luopua ennen kuin uuden järjestelmän toimivuus on testattu.
– Kaikille asukkaille kohdentuva sairausvakuutus on tasa-arvoisempi kuin hallitsematon yksityisten sairaskuluvakuutuksien kasvu.

STTK on tyytyväinen siihen, että selvityshenkilöt ovat tunnistaneet työterveyshuollon vahvuudet eivätkä esitä muutoksia työterveyshuollon nykymalliin.
– Työnantajien ja palkansaajien rahoittamat työterveyshuollon palvelut turvaavat työkykyä, pitempiä työuria ja samalla Suomen kilpailukykyä.

Lisätietoja STTK:ssa: Riitta Työläjärvi, puhelin 040 827 2988.

Ajankohtaista

2.6.2023

Ay-maksujen verovähennys on säilytettävä

Lue
2.6.2023

Tehyn Rytkönen: Kaikilla oikeus turvalliseen aborttiin, ammattilainen ei voi valita asiakkaitaan

Lue
31.5.2023

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:30

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle hakusaarto ja keikkailukielto

Lue
31.5.2023

Uusia yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroituksia hoivakoteihin ja lastensuojeluun

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Lue
31.5.2023

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6. asti – ohjeet jäsenille

Lue