STTK haluaa aikalisän soten valinnanvapauden päätöksenteolle

Sote-uudistus astui askeleen eteenpäin, kun valinnanvapauden loppuraportti valmistui tänään. Selvityshenkilöt ehdottavat asiakkaiden valittavaksi väestövastuista sote-keskusta, jonka peruspalvelut rahoitettaisiin kiinteällä asiakaskohtaisella korvauksella.

STTK korostaa, että sote on valtava uudistuspaketti, jossa on edelleen kymmeniä olennaisia kysymyksiä vastausta vailla.
– Valinnanvapauden mallia ei tule lyödä lukkoon pussi päässä ennen kuin toisessa työryhmässä tekeillä oleva vaikutusarviointi syksyllä valmistuu. Myös palvelulupaus kustannusarvioineen on määriteltävä ennen lopullista päätöksentekoa. Henkilöstön asema ja hyvinvointi tulee turvata muutoksien keskellä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi toteaa.

STTK kannattaa sote-uudistuksessa hallitusohjelman mukaista kolmiportaista etenemistapaa, jossa valinnanvapauden toimeenpano linjattiin vasta viimeiselle portaalle.
– Nyt riski on liian kova vauhti, kun useita megaluokan muutoksia yritetään toteuttaa kertarysäyksellä. Epäonnistuminen tarkoittaisi sote-palvelujen ajautumista kalliiseen kaaokseen. Palvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus heikentyisivät, Työläjärvi arvioi.

Siirtymävaiheessa nykyisistä sairausvakuutuksen korvauksista ei saa luopua ennen kuin uuden järjestelmän toimivuus on testattu.
– Kaikille asukkaille kohdentuva sairausvakuutus on tasa-arvoisempi kuin hallitsematon yksityisten sairaskuluvakuutuksien kasvu.

STTK on tyytyväinen siihen, että selvityshenkilöt ovat tunnistaneet työterveyshuollon vahvuudet eivätkä esitä muutoksia työterveyshuollon nykymalliin.
– Työnantajien ja palkansaajien rahoittamat työterveyshuollon palvelut turvaavat työkykyä, pitempiä työuria ja samalla Suomen kilpailukykyä.

Lisätietoja STTK:ssa: Riitta Työläjärvi, puhelin 040 827 2988.

Ajankohtaista

1.3.2024

EK, KT, SAK, Akava ja STTK: Työttömyys­va­kuu­tus­maksun alennusvaraa ei valtionta­louden tilkkeeksi

Lue
1.3.2024

Minun viikkoni: Monipuolisia viestinnän ja tietohallinnon tehtäviä

Lue
29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue