STTK haluaa aikalisän soten valinnanvapauden päätöksenteolle

Sote-uudistus astui askeleen eteenpäin, kun valinnanvapauden loppuraportti valmistui tänään. Selvityshenkilöt ehdottavat asiakkaiden valittavaksi väestövastuista sote-keskusta, jonka peruspalvelut rahoitettaisiin kiinteällä asiakaskohtaisella korvauksella.

STTK korostaa, että sote on valtava uudistuspaketti, jossa on edelleen kymmeniä olennaisia kysymyksiä vastausta vailla.
– Valinnanvapauden mallia ei tule lyödä lukkoon pussi päässä ennen kuin toisessa työryhmässä tekeillä oleva vaikutusarviointi syksyllä valmistuu. Myös palvelulupaus kustannusarvioineen on määriteltävä ennen lopullista päätöksentekoa. Henkilöstön asema ja hyvinvointi tulee turvata muutoksien keskellä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi toteaa.

STTK kannattaa sote-uudistuksessa hallitusohjelman mukaista kolmiportaista etenemistapaa, jossa valinnanvapauden toimeenpano linjattiin vasta viimeiselle portaalle.
– Nyt riski on liian kova vauhti, kun useita megaluokan muutoksia yritetään toteuttaa kertarysäyksellä. Epäonnistuminen tarkoittaisi sote-palvelujen ajautumista kalliiseen kaaokseen. Palvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus heikentyisivät, Työläjärvi arvioi.

Siirtymävaiheessa nykyisistä sairausvakuutuksen korvauksista ei saa luopua ennen kuin uuden järjestelmän toimivuus on testattu.
– Kaikille asukkaille kohdentuva sairausvakuutus on tasa-arvoisempi kuin hallitsematon yksityisten sairaskuluvakuutuksien kasvu.

STTK on tyytyväinen siihen, että selvityshenkilöt ovat tunnistaneet työterveyshuollon vahvuudet eivätkä esitä muutoksia työterveyshuollon nykymalliin.
– Työnantajien ja palkansaajien rahoittamat työterveyshuollon palvelut turvaavat työkykyä, pitempiä työuria ja samalla Suomen kilpailukykyä.

Lisätietoja STTK:ssa: Riitta Työläjärvi, puhelin 040 827 2988.

Ajankohtaista

17.6.2024

Hoivatalous ei aina kestä päivänvaloa

Lue
17.6.2024

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lue
15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Keskustan puoluekokousaloitteisiin

Lue
13.6.2024

Minun viikkoni: Assistentti on aina apuna

Lue
13.6.2024

Työntekijän osaaminen on parasta muutosturvaa

Lue