STTK haluaa aikalisän soten valinnanvapauden päätöksenteolle

Sote-uudistus astui askeleen eteenpäin, kun valinnanvapauden loppuraportti valmistui tänään. Selvityshenkilöt ehdottavat asiakkaiden valittavaksi väestövastuista sote-keskusta, jonka peruspalvelut rahoitettaisiin kiinteällä asiakaskohtaisella korvauksella.

STTK korostaa, että sote on valtava uudistuspaketti, jossa on edelleen kymmeniä olennaisia kysymyksiä vastausta vailla.
– Valinnanvapauden mallia ei tule lyödä lukkoon pussi päässä ennen kuin toisessa työryhmässä tekeillä oleva vaikutusarviointi syksyllä valmistuu. Myös palvelulupaus kustannusarvioineen on määriteltävä ennen lopullista päätöksentekoa. Henkilöstön asema ja hyvinvointi tulee turvata muutoksien keskellä, STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Työläjärvi toteaa.

STTK kannattaa sote-uudistuksessa hallitusohjelman mukaista kolmiportaista etenemistapaa, jossa valinnanvapauden toimeenpano linjattiin vasta viimeiselle portaalle.
– Nyt riski on liian kova vauhti, kun useita megaluokan muutoksia yritetään toteuttaa kertarysäyksellä. Epäonnistuminen tarkoittaisi sote-palvelujen ajautumista kalliiseen kaaokseen. Palvelujen laatu ja yhdenvertainen saatavuus heikentyisivät, Työläjärvi arvioi.

Siirtymävaiheessa nykyisistä sairausvakuutuksen korvauksista ei saa luopua ennen kuin uuden järjestelmän toimivuus on testattu.
– Kaikille asukkaille kohdentuva sairausvakuutus on tasa-arvoisempi kuin hallitsematon yksityisten sairaskuluvakuutuksien kasvu.

STTK on tyytyväinen siihen, että selvityshenkilöt ovat tunnistaneet työterveyshuollon vahvuudet eivätkä esitä muutoksia työterveyshuollon nykymalliin.
– Työnantajien ja palkansaajien rahoittamat työterveyshuollon palvelut turvaavat työkykyä, pitempiä työuria ja samalla Suomen kilpailukykyä.

Lisätietoja STTK:ssa: Riitta Työläjärvi, puhelin 040 827 2988.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue