Palkansaajajärjestöt: Hallitus suunnittelee pysyviä heikennyksiä työsuhdeturvaan

SAK, Akava ja STTK ovat erittäin huolissaan hallituksen aikeista heikentää työntekijöiden työsuhdeturvaa pysyvästi.

Hallituksen esitys työsopimuslain muuttamisesta mahdollistaisi työntekijän palkkaamisen määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteltua syytä.

Esitys lisäisi epävarmuutta työelämässä

Palkansaajajärjestöt arvioivat, että muutosesitykset lisäävät eriarvoisuutta työmarkkinoilla ja heikentävät määräaikaisten työntekijöiden asemaa entisestään. Pätkätyöhön liittyvät ongelmat koskettavat erityisesti nuoria naisia, joita on noin kolmannes kaikista määräaikaisista työntekijöistä.

– Lisääntyvät määräaikaisuudet voivat lisätä sosiaalitukien tarvetta ja heikentävät tasa-arvoa. Työelämän epävarmuuden vuoksi ihmiset eivät uskalla suunnitella perheenlisäystä ja koko elämä pyörii karikkoisten työsuhteiden rytmittämänä.

Työelämän epävarmuuden vuoksi ihmiset eivät uskalla suunnitella perheenlisäystä ja koko elämä pyörii karikkoisten työsuhteiden rytmittämänä.

Järjestöjen mielestä määräaikaisuuksien salliminen ilman perusteita johtaa mitä todennäköisimmin siihen, että osa pysyviksi aiotuista työsuhteista solmitaan jatkossa määräaikaisina. Tämä vaikeuttaa entisestään nuorten ja irtisanottujen pääsyä vakituisiin työsuhteisiin, järjestöt painottavat lausunnossaan.

SAK, Akava ja STTK korostavat, etteivät ne hyväksy hallituksen esittämiä lakimuutoksia. Järjestöt esittivät niiden tilalle määräaikaisuuden perusteiden vapauttamista pitkäaikaistyöttömien kohdalla. Yksikään järjestöjen esittämä työntekijöiden asemaa turvaava esitys ei edennyt esitystä valmistelevassa kolmikantatyöryhmässä. Esimerkiksi työntekijän irtisanoutumismahdollisuus myös määräaikaisesta työsuhteesta ei edennyt.

Jos hallituksen esitys kuitenkin etenee, edellyttävät palkansaajien keskusjärjestöt lakimuutosten säätämistä määräaikaisina sekä niiden vaikutusten arviointia.

Hallitukselta hatarat perustelut

Hallitus on kaventamassa työsuhdeturvaa myös lyhentämällä irtisanotun työntekijän takaisinottovelvoitetta yhdeksästä kuukaudesta neljään.

– Esitys heikentää entisestään irtisanomissuojaa, joka on Suomessa jo nyt heikompi kuin muualla Euroopassa, SAK, Akava ja STTK huomauttavat.

Hallitus perustelee lakimuutoksia työllistämisen kynnyksen madaltamisella ja yritysten kasvuhalukkuuden lisäämisellä. Näiden tavoitteiden toteutumisesta hallitus ei kuitenkaan pysty esittämään uskottavaa arviota.

SAK, Akava ja STTK jättivät perjantaina työ- ja elinkeinoministeriölle lausuntonsa hallituksen esitykseen työsopimuslain muuttamisesta.

SAK:n, Akavan ja STTK:n lausunto hallituksen esitykseen työsopimuslain muuttamisesta.

Lisätiedot

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n päälakimies Timo Koskinen, 040 731 2387
Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan vastaava lakimies Jaana Meklin, 0400 741 686
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n sopimusvastaava, lakimies Heli Ahokas, 0400 776 291

***

Taloudesta tiistaina: Työllisyyttä ei paranneta työsuhdeturvaa heikentämällä

Ajankohtaista

16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue