STTK ja Arene: Suomi tarvitsee yli vaalikausien ulottuvan korkeakoulupoliittisen vision

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Suomalainen ammattikorkeakoulutus on kansainvälisesti tarkasteltuna ainutlaatuinen. Työn murros, globalisaatio ja väestörakenteen kehitys haastavat Suomen keskittämään rajalliset voimavarat ydinosaamisen vahvistamiseen. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene katsovat, että korkea osaaminen on Suomen valtti kansainvälisessä kilpailussa. Vastatakseen haasteisiin Suomi tarvitsee yli vaalikausien ulottuvan korkeakoulupoliittisen vision.

– Koulutuksesta säästäminen juustohöyläämällä ei ole ratkaisu. Tarvitaan yli vaalikausien menevä korkeakoulupoliittinen visio ja lujaa tahtoa, jotta Suomen korkeakoululaitos voi kehittyä maailmanluokassa tarkasteltuna merkittäväksi, toteaa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Ammattikorkeakoulut ovat avainasemassa tuottamassa uutta osaamista ja innovaatioita työelämän uudistumisen tueksi.

– Ammattikorkeakoulujen vahvuutena on tiivis työelämä- ja yritysyhteistyö, joka synnyttää käytännönläheisiä tutkintoja ja yrittäjyysosaamista. Ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehitystoiminta on tehokas väline uudistaa ammatteja, osaamista ja työkäytäntöjä. Vahvuudet tulee saada rohkeammin käyttöön, painottaa Arenen puheenjohtaja Tapio Varmola.

Elinikäisen oppimisen edistäminen ammattikorkeakoulujen ja työelämän yhteinen haaste

Elinikäisen oppimisen edistäminen on ammattikorkeakoulujen ja työelämän yhteinen haaste. Työuran aikaisesta osaamisen kehittämisestä on tullut yhä tärkeämpää koulutetuille asiantuntijoille.

-Työurat pirstaloituvat, eikä korkeakoulututkinto takaa enää varmaa työpaikkaa. Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot toteuttavat tätä koulutuksen ja työelämän yhteistyötä parhaimmillaan, ja hyödyttävät opiskelijan lisäksi koko hänen taustayhteisöään. Ammatillisesti suuntautuneiden ylempien korkeakoulututkintojen asemaa tutkintojärjestelmässä ja tunnettuutta työelämässä on edelleen syytä vahvistaa, Tapio Varmola toteaa.


Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen 10. yhteistyöseminaari järjestettiin 28.1. Kirkkonummella. Seminaarissa tarkasteltiin työelämän ammattirakenteiden muutosta ja ammattikorkeakoulujen merkitystä osaamisen uudistajina ja innovaatioiden tuottajina.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030
Lisätietoja Arenessa: puheenjohtaja Tapio Varmola, puhelin 040 8304100

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue