STTK: Paikallisen sopimisen edistäminen ensisijaisesti sopimusteitse hyvä lähtökohta

Paikallinen sopiminen

STTK:n johtaja Katarina Murto pitää hyvänä ratkaisuna sitä, että hallitus haluaa edistää paikallista sopimista kolmikantaisessa työryhmässä ja ensisijaisesti työehtosopimusten kautta.
– Työehtosopimukset ovat oikea tie paikallisen sopimisen edistämiseen. Tietyt lainsäädäntömuutokset voivat olla tarpeellisia, mutta STTK suhtautuu kielteisesti paikallisen sopimisen lisäämiseen lainsäädännöllä siten, että ohitetaan työ- ja virkaehtosopimukset. Epäselvyyttä tilanteeseen luo kuitenkin se, että työryhmän tehtävä on lainsäädännön valmistelu, vaikka ensisijaisesti pyritään etenemään sopimusteitse.

Murto pitää kolmikantaisen jatkovalmistelun aikataulua tiukkana.
– STTK toivoo, että kolmikantavalmistelu on aitoa ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksille annetaan oikea painoarvo. Paikallisessa sopimisessa on huomioitava se, että alakohtaiset lähtökohdat ja tarpeet poikkeavat paikallisen sopimisen määräysten osalta. Siksi on hyvä kolmikannassa lähteä etsimään keinoja muun muassa siihen, miten voidaan kehittää uusia, toimivampia menettelytapoja paikalliseen sopimiseen. Paikallisen sopimisen on myös toimittava molempiin suuntiin. Tällöin luodaan myönteisempi asenne sille, että paikallisesta sopimisesta voivat hyötyä sekä työntekijä että työnantaja.

Murto pitää tärkeänä, että paikallisen sopimisen pelisäännöt ovat jatkossa samat järjestäytyneille ja järjestäytymättömille työnantajille.
– Tällöin on tärkeää, että menettelytavat ovat vastaavat kuin järjestäytyneessä kentässä ja toisena sopijaosapuolena on pääsääntöisesti henkilöstön edustaja. Lisäksi liitoilla on oltava valvontaoikeus ja erimielisyyksissä seuraamukset ratkaistaan viime kädessä työtuomioistuimessa.

Paikallinen sopiminen ei voi ylipäänsä edistyä ilman luottamuksellisia ja avoimeen vuoropuheluun perustuvia toimintatapoja työpaikoilla.
– Hyvää vuorovaikutusta ja avointa tiedonkulkua edistetään esimerkiksi takaamalla henkilöstön edustus työpaikkojen hallintoelimissä. Julkisen sektorin osalta olisi myös tärkeä tarkastella sitä, miten luottamusta, riittävää tiedonkulkua ja jatkuvaa vuoropuhelua voitaisiin edistää.

Lisätietoja STTK:ssa: johtaja Katarina Murto, puhelin 050 568 9188.

***

Paikallinen sopiminen ei onnistu direktiolla

STTK: Yritykset vahvistaisivat oleellisesti henkilöstön edustajan asemaa paikallisen sopimisen edistämiseksi

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue