Palkansaajat Pariisin ilmastoneuvotteluissa: Ilmastonmuutos muuttaa myös elinkeinoja

SAK, Akava ja STTK vaativat ottamaan huomioon ilmastonmuutoksen vaikutukset elinkeinorakenteisiin.

– Ilmastonmuutos muuttaa työnteon edellytyksiä ja työtä kaikkialla ja peruuttamattomasti, järjestöt toteavat Pariisin ilmastokokouksen kynnyksellä.

Erityisen tärkeää palkansaajille on turvata ilmastosopimuksessa oikeus kunnon työhön, joka takaa riittävän toimeentulon ja hyvät työolot (decent work).

Suomalainen ja kansainvälinen ammattiyhdistysliike odottaa nyt teollistuneilta mailta globaalia vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Teollisuusmaiden on lunastettava 100 miljardin dollarin lupauksensa ilmastorahastosta ja rahoitettava tasapuolisesti muutosta hillitseviä ja siihen sopeuttavia toimia.

Kattavan ja oikeudenmukaisen sopimuksen lisäksi kansainvälinen palkansaajaliike edellyttää, että Pariisin ilmastoneuvotteluissa sopimukseen kirjataan oikeudenmukainen siirtymä (just transition) ja järjestöjen oikeus osallistua myös jatkossa ilmastonmuutosneuvotteluihin.

– Monet alat ja elinkeinot taistelevat ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa. Kokonaisia teollisuudenaloja kuolee ja uusia syntyy. Muutoksen kohtaaville pitää olla tarjolla toimialalta toiselle siirtymisen ja työn tekemisen tavan muuttamisen mahdollistavaa muutosturvaa. Se auttaa kouluttautumaan, omaksumaan uusia tehtäviä ja tapoja toimia. Näin tuetaan erityisesti heitä, jotka ovat vaarassa menettää työnsä.

Palkansaajien mielestä toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi on otettava käyttöön jo nyt.

– Kestävän työn tavoite haastaa suunnittelemaan työpaikkojen toimintaa uudelleen. Työpaikoilla pitää vähentää energian käyttöä, materiaalihukkaa ja tehostaa kierrätystä. Tutkimus- ja tuotekehitysmäärärahoilla tulee luoda nykyistä ympäristöystävällisempiä tuotantoprosesseja ja palveluja.

SAK:lle, Akavalle ja STTK:lle on myös tärkeää, että ilmastosopimus turvaa kansalaisjärjestöjen ja palkansaajien aseman sekä tunnustaa laajasti ihmisoikeudet.

Pariisin ilmastokokouksen Suomen valtuuskunnassa palkansaajakeskusjärjestöjä edustaa Akavan asiantuntija Elina Moisio. Lue blogia: www. akava.fi/tuumaamo [http://www.akava.fi/tuumaamo].

Lisätiedot

SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka, puh. 050 464 5342 Akavan asiantuntija Elina Moisio, puh. 040 575 5988 STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, puh. 050 563 4841

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue