STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Maahanmuutto nostettava hallituksen kärkihankkeiden joukkoon

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Hallitus antaa keskiviikkona pääministerin tiedonannon kärkihankkeistaan. Hankkeilla pyritään kääntämään Suomen suunta panostamalla niihin seuraavan kolmen vuoden aikana kertaluonteisesti yhteensä miljardi euroa.

STTK:n mielestä hyvää kärkihankkeissa on tavoite lisätä poikkihallinnollista yhteistyötä keskeisimmissä hallituksen tavoitteissa ja selkeän aikataulutuksen rakentaminen.
– Samanaikaisesti kuitenkin hallitus toteuttaa merkittäviä säästöjä eri hallinnonaloilla. Kärkihankkeiden kautta eri toimenpiteisiin merkitty rahoitus näyttäytyykin tästä syystä lähinnä hyvittelyltä ja poliittiselta kasvojen pesulta. Maahanmuutto luo lisäpaineita Suomen taloudelle ja hallinnonalojen väliselle koordinaatiolle. Siksi se olisi nostettava kärkihankkeeksi nykyisten rinnalle, puheenjohtaja Antti Palola esittää.

Suomen suunnanmuutos onnistuisi Palolan mielestä paremmin, jos osa hallitusohjelman leikkauksista olisi jätetty tekemättä ja säästöt jaksotettu pidemmälle aikavälille.
– Talouspolitiikassa lyhyen aikavälin velkaantumisen hallintaa tärkeämpi tavoite on kasvun aikaansaaminen ja kestävyysvajeen hallinta.

Suomessa on laaja yhteisymmärrys siitä, että pärjäämme vain korkealla osaamisella. Kärkihankkeilla hallitus pyrkii uudistamaan elinkeinoelämää, josta seuraa tarve uudistaa työntekijöiden osaamista.
– Koulutuksen kärkihankkeissa on kuitenkin  unohdettu aikuisväestön osaamisen uudistamisen tarpeet. Hallitus on leikkaamassa aikuiskoulutuksesta ensi vuonna noin 4 000 paikkaa ja romuttamassa aikuiskoulutustuen vuonna 2017, mutta haluaa samanaikaisesti kehittää rakennemuutoksen ennakointia. Ajantasainen osaaminen olisi työntekijän parasta muutosturvaa, Palola muistuttaa.

Hallitus pyrkii alentamaan rakenteellista työttömyyttä ja vauhdittamaan työllistymistä uudistamalla työvoimapalveluita, mutta leikkaa työttömyyden hoitoon käytettäviä määrärahoja työttömyyden kasvaessa. Maahanmuuttoasioiden käsittely luo lisäpainetta työvoimahallinnon resursseihin.
– Tämä on ristiriitaista. Keskeinen syy työttömyysjaksojen keston pitkittymiseen on työttömien osaamisen puute avoinna olevissa työpaikoissa. Hallituksen kärkihankkeissa olisi tarvittu enemmän panostusta työttömien osaamiseen uudistamiseen, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 050 509 6030.

****

Ajankohtaista

18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue