STTK: Arvovaltakysymykset jätettävä taka-alalle, oikea osoite on neuvottelupöytä

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Maan hallitus on tehnyt esitykset 5 prosentin kilpailukykypaketin toteuttamiseksi. Hallitus on ilmoittanut toteuttavansa esitykset tavanomaisesta poiketen pakkolainsäädännöllä ilman, että työ- ja virkaehtosopimuksilla voitaisiin sopia toisin paremmista ehdoista.

STTK:n hallitus käsitteli tänään ylimääräisessä kokouksessaan ajankohtaista työmarkkinatilannetta. STTK on valmistellut kilpailukyvyn parantamiseksi oman esityksensä.
– STTK arvioi omia esityksiään seuraavaksi yhteistyössä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa. Haluamme välttää julkisuudessa käytävää miekkailua toimijoiden kesken. Tavoitteemme on, että palkansaajat voivat tämän jälkeen tehdä hallitukselle yhteisen esityksen toimista, joilla Suomen kilpailukykyä parannetaan, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK:n mielestä toimet tulisi yhdistää maltilliseen palkkaratkaisuun.
– Se loisi työmarkkinoille ennustettavuutta ja vakautta sekä turvaisi ostovoimaa. Muussa tapauksessa ja pakkolakien varjossa edessä on vuoden kuluttua hyvin levoton työmarkkinakierros.

STTK:n mielestä ammattiyhdistysliikkeen voima on yhteistyössä ja suomalaisen yhteiskunnan voima kolmikantaisessa sopimisessa. Palola toivoo, että erilaiset arvovaltakiistat ja tiukat aikataulut jätetään nyt taka-alalle, mennään neuvotteluihin ja haetaan yhdessä Suomen etua.
– Palkansaajille ei ole luvassa hyviä vaihtoehtoja, mutta STTK haluaa edetä neuvotteluteitse. Oikea osoite on neuvottelupöytä. Vain siellä voidaan saavuttaa yksipuolista sanelua oikeudenmukaisempia ja tasapuolisempia ratkaisuja.

Suomi tarvitsee vakautta

Suomessa on tällä hetkellä kasvava joukko turvapaikanhakijoita. On ennustettu, että lukumäärä kasvaa jopa 50 000:een.
– Poikkeuksellisessa tilanteessa olisi ensiarvoisen tärkeää vakauttaa yhteiskuntaa keinoilla, jotka on hyviksi havaittu. Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä on yksi tällainen vakauttaja. Kun maailmalla ja Suomen rajoilla myrskyää, kotona on hyvä säilyttää rauha maassa, Antti Palola sanoo.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

STTK: Merkittävät uudistukset tehty työmarkkinajärjestöjen, ei hallituksen pöydässä

Ajankohtaista

25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue