STTK: Arvovaltakysymykset jätettävä taka-alalle, oikea osoite on neuvottelupöytä

Lisätietoja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Maan hallitus on tehnyt esitykset 5 prosentin kilpailukykypaketin toteuttamiseksi. Hallitus on ilmoittanut toteuttavansa esitykset tavanomaisesta poiketen pakkolainsäädännöllä ilman, että työ- ja virkaehtosopimuksilla voitaisiin sopia toisin paremmista ehdoista.

STTK:n hallitus käsitteli tänään ylimääräisessä kokouksessaan ajankohtaista työmarkkinatilannetta. STTK on valmistellut kilpailukyvyn parantamiseksi oman esityksensä.
– STTK arvioi omia esityksiään seuraavaksi yhteistyössä muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa. Haluamme välttää julkisuudessa käytävää miekkailua toimijoiden kesken. Tavoitteemme on, että palkansaajat voivat tämän jälkeen tehdä hallitukselle yhteisen esityksen toimista, joilla Suomen kilpailukykyä parannetaan, puheenjohtaja Antti Palola toteaa.

STTK:n mielestä toimet tulisi yhdistää maltilliseen palkkaratkaisuun.
– Se loisi työmarkkinoille ennustettavuutta ja vakautta sekä turvaisi ostovoimaa. Muussa tapauksessa ja pakkolakien varjossa edessä on vuoden kuluttua hyvin levoton työmarkkinakierros.

STTK:n mielestä ammattiyhdistysliikkeen voima on yhteistyössä ja suomalaisen yhteiskunnan voima kolmikantaisessa sopimisessa. Palola toivoo, että erilaiset arvovaltakiistat ja tiukat aikataulut jätetään nyt taka-alalle, mennään neuvotteluihin ja haetaan yhdessä Suomen etua.
– Palkansaajille ei ole luvassa hyviä vaihtoehtoja, mutta STTK haluaa edetä neuvotteluteitse. Oikea osoite on neuvottelupöytä. Vain siellä voidaan saavuttaa yksipuolista sanelua oikeudenmukaisempia ja tasapuolisempia ratkaisuja.

Suomi tarvitsee vakautta

Suomessa on tällä hetkellä kasvava joukko turvapaikanhakijoita. On ennustettu, että lukumäärä kasvaa jopa 50 000:een.
– Poikkeuksellisessa tilanteessa olisi ensiarvoisen tärkeää vakauttaa yhteiskuntaa keinoilla, jotka on hyviksi havaittu. Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmä on yksi tällainen vakauttaja. Kun maailmalla ja Suomen rajoilla myrskyää, kotona on hyvä säilyttää rauha maassa, Antti Palola sanoo.

Lisätietoja STTK:ssa: puheenjohtaja Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

***

STTK: Merkittävät uudistukset tehty työmarkkinajärjestöjen, ei hallituksen pöydässä

Ajankohtaista

17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue