STTK:n Antti Palola: Työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa edessä levottomat ajat

Hallitus on esitellyt toimenpiteet, joilla se aikoo korjata Suomen kilpailukykyä yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariuduttua. Hallituksen toimenpidelistalla on muun muassa julkisen sektorin lomien leikkaaminen, sairausloman karenssi, arkipyhien siirto, sunnuntailisien leikkaaminen ja yksityisen sektorin työnantajien sosiaaliturvamaksun alentaminen. Hallitus on ilmoittanut toteuttavansa toimenpiteet pakottavalla lainsäädännöllä ilman, että työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa on mahdollisuus sopia alakohtaisesti toisin.

STTK on erittäin huolissaan suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta, jos sopiminen siirtyy juhlapuheisiin ja työmarkkinapöydissä työvälineinä ovat työnantajavetoinen pakko ja sanelu.
– Vaihtoehdotonta talous- ja työmarkkinapolitiikkaa ei huonossakaan taloustilanteessa tarvitse harjoittaa. Hallitus leikkii tulitikuilla ruutitynnyrin lähellä, puheenjohtaja Antti Palola korostaa.

Palolan mielestä hallituksen toimet ovat raju hyökkäys Suomen mallia ja työmarkkinoiden vakaata sopimuskulttuuria vastaan.
– Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa jatkossa työmarkkinoille enemmän työnantajien ehdoilla toteutettavaa sanelua ja siitä seuraavaa riitelyä ja repimistä kuin aitoa neuvottelua ja sopimista. Lainsäädännöllä pakottaminen lisäisi rauhattomuutta työmarkkinoilla. Se voi myös lisätä rauhattomuutta koko yhteiskunnassa, kun kasvava työttömyys ja esimerkiksi viime aikojen maahanmuuttopoliittiset haasteet ovat lisänneet jännitteisyyttä kansalaisryhmien välillä, Palola arvioi.

STTK:n tavoitteli yhteiskuntasopimusta, mutta vaikka se kariutui, hallituksen ei tarvitse edetä ehdottomuuden tietä.
– Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista on kehitettävä, mutta aito paikallinen sopiminen ei kehity pakottamalla ja viemällä palkansaajilta mahdollisuus sopia. Edelleen on mahdollista valita toiset tavat toteuttaa uudistuksia. Neuvotellen päästään hyvään, riitelemällä vain katkeraan lopputulokseen, Palola arvioi.

Maksajina naiset

STTK:n arvio on, että hallituksen giljotiini osuu erityisesti pieni- ja keskituloisiin naisiin, jotka ovat enemmistö julkisen sektorin työpaikoilla ja monilla yksityisillä palvelualoilla.
– Suomalaiset julkiset hyvinvointipalvelut ovat naisten harteilla. Heidän työehtojansa heikentäminen merkitsee, että tasa-arvo on hallitukselle vain sanahelinää.

Muutosturvaan hallitus esittää pieniä parannuksia.
– Kurjistamislistan rinnalla ne kuitenkin näyttävät kosmeettisilta, Palola toteaa.

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue