STTK: Kaikki huomio työllisyyteen

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportti ei yllätä aiempiin vuosiin verrattuna. Työmarkkinoiden tilanne jatkuu heikkona. Työttömyys on alkuvuonna jatkanut nousua ja kuluvan vuoden työttömyysasteeksi ennustetaan 9,3 prosenttia. Työllisten määrän ennustetaan hieman alenevan.

STTK:n mielestä Sipilän hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamisesta 72 prosenttiin ja työllisten määrän vahvistumisesta 110 000 henkilöllä hallituskauden aikana käy erittäin kunnianhimoiseksi.
– Hallituksen on kiinnitettävä kaikki huomio työllisyyden parantamiseen, elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio vaatii.

Työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen kohtaaminen vaikeutuu, sillä uudet työpaikat näyttävät syntyvän eri aloille ja alueille kuin mistä niitä on hävinnyt.
– Jatkossa yhä tärkeämpää on työvoima- ja koulutuspolitiikan toimivuus. Aikuiskoulutuksen remontti tukisi palkansaajia muutoksissa ja auttaisi Suomea rakennemuutokseen sopeutumisessa, Aarnio arvioi.

Palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima on supistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Tähän ovat vaikuttaneet työllisyystilanteen heikkeneminen, ansiokehityksen hidastuminen sekä verokorotukset.
– Palkansaajien ostovoima on tärkeää kotimaisen kulutuskysynnän kannalta. Pieneltä osin hallitusohjelman mukaiset tuloverokevennykset tukevat palkansaajien käytettävissä olevien reaalitulojen kehittymistä.

Sopimuskorotukset ovat olleet viime vuosina aiempaa maltillisempia. Niiden tuella Suomen kustannuskilpailukyky näyttää kääntyvän hyvälle uralle suhteessa muuhun euroalueeseen. – On kuitenkin huolestuttavaa, että tuottavuuden kehittämisen mallimaassa Suomessa työn tuottavuuskehitys on jäämässä kilpailijamaita heikommaksi. Hallituksen ja työmarkkinaosapuolten on aktiivisesti etsittävä keinoja tuottavuuden kehittämiseksi.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan raportti julkaistiin 24.6. Toimikunnassa STTK:ta edustavat elinkeinoasioiden päällikkö Antti Aarnio ja ekonomisti Seppo Nevalainen.

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Aarnio, puhelin 0400 381 634.

Ajankohtaista

16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue
16.4.2024

STTK: Kehysriihen lisäsopeutukset pidentävät taantumaa

Lue
16.4.2024

Lausunto virkarikossäännösten uudistamista koskevista selvityksistä

Lue
16.4.2024

Nuori työvoima elää itseään varten 

Lue
15.4.2024

SuPer Paavola: Hallituksen esitys paikallisen sopimisen lisäämiseksi ei turvaa riittävästi työntekijöiden asemaa

Lue
15.4.2024

Suomi kulkee sumujen sillalla

Lue