STTK:n kysely: Suomalaiset eivät usko palkkatasa-arvon toteutumiseen työelämässä

Palkkatasa-arvo, Naisten palkkapäivä

Sukupuolten välisen palkkaeron kaventuminen on Suomessa äärimmäisen hidasta. Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin mukaan naisten palkka on Suomessa tänä vuonna keskimäärin 82,9 % miesten palkasta. Vuosi sitten luku oli 82,4%. STTK muistuttaa vallitsevasta ongelmasta viettämällä Naisten palkkapäivää, kun naisten vuosipalkka on maksettu. Tänä vuonna päivä on 31.10.

– Perusteeton palkkaero on sitkeä ongelma, jonka syyt ovat tiedossa ja niihin kaikkiin voidaan vaikuttaa. Konkreettiset toimet sen kitkemiseksi ovat kuitenkin olleet riittämättömiä, STTK:n tasa-arvoasiantuntija Anja Lahermaa huomauttaa.   STTK:n toteuttaman kyselyn mukaan selvä enemmistö suomalaisista ei usko palkkatasa-arvon toteutumiseen työelämässä. Naisista palkkatasa-arvon toteutumiseen Suomessa ei usko 95 % ja miehistä 70 %. Omalla työpaikalla tilanne koettiin valoisampana. Miehistä 73% ja naisistakin 45% piti oman työpaikan palkkausta tasa-arvoisempana kuin Suomessa yleisesti.

Miehillä ja naisilla eri keinot palkkatasa-arvon edistämiseen

Miehet ja naiset edistäisivät palkkatasa-arvoa eri keinoin. Kyselyyn vastanneiden naisten mielestä palkankorotuksia tulee kohdentaa naisvaltaisille aloille. Myös työpaikan palkkakartoitukset ja tasa-arvosuunnitelmat koettiin vaikuttaviksi.

– Tasa-arvolakiin on valmisteltu palkkakartoitusta täsmentäviä muutoksia. Ne tulisi saattaa voimaan mahdollisimman nopeasti, kiirehtii Lahermaa.

Miesvastaajat kokivat perhevapaiden tasaisemman jakautumisen miesten ja naisten kesken tehokkaaksi tavaksi edistää palkkatasa-arvoa.

– Miesten vastaukset todistavat, että halukkuutta perhevapaiden pitämiseen on, mutta ehkä aitoa mahdollisuutta jäädä kotiin lapsen kanssa ei kovin monella ole. Naiset käyttävät yhä valtaosan perhevapaista, mikä heikentää naisten työmarkkina-asemaa, palkkausta ja eläkkeitä. Tilanne on epätasa-arvoinen molemmille sukupuolille. Vapaiden tasaisempaa jakautumista tulee edistää uudistamalla järjestelmää. Tavoitteena tulee olla 6+6+6-malli.

Palkkaerojen kaventuminen hyödyttää koko yhteiskuntaa

Sukupuolten tasa-arvo on Suomessa yleisesti tunnustettu perusarvo. Palkkauksessa tasa-arvon toteutuminen on kuitenkin jäänyt puolitiehen. Suomalaiset naiset ja miehet osallistuvat työelämään lähes yhtä paljon, naisten koulutustaso on korkea, mutta koulutus ei heijastu naisten palkkaukseen.

– STTK:n mielestä kaikki potentiaali tulee saada täysimääräisenä käyttöön ja osaamisesta asianmukainen korvaus. Palkkaerojen kaventamista ei tulisi nähdä kustannuksena, vaan sijoituksena tulevaisuuteen. Se hyödyttää naisten lisäksi koko yhteiskuntaa. Lainsäädäntö velvoittaa jo nyt maksamaan samasta ja samanarvoisesta työstä samaa palkkaa, Anja Lahermaa muistuttaa.

Kysely palkkatasa-arvon toteutumisesta 

Palkkasyrjintä, palkkatasa-arvo

Ajankohtaista

19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue
17.4.2024

Pätkätöiden kierre vaikeuttaa nuorten ammatti-identiteetin muodostumista

Lue
16.4.2024

Ammattiliitto Jyty kehysriihestä: Hallitus heikentää työntekijöiden mahdollisuutta kehittää omaa osaamistaan

Lue
16.4.2024

Tehy kritisoi voimakkaasti hallituksen leikkauksia synnytyksistä, hoitotakuusta ja ikäihmisten ympärivuorokautisesta hoivasta

Lue
16.4.2024

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer: SuPerin Paavola: Hallitus hylkäsi vanhukset ja hoitajat

Lue