STTK: Ikääntyneiden turvan heikentämisyritys uhkaa työurasopimusta

Lisätietoja:

Taina Vallander

johtaja, yhteiskuntavaikuttaminen, strategia ja kehittäminen

Profiili

Työuraneuvottelut ovat loppusuoralla. Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) esittää yllättäen niin sanotun työttömyyseläkeputken ikärajojen nostamista kahdella vuodella. – Suomi elää vaikeassa rakennemuutoksessa ja irtisanomiset ovat lisääntyneet. Monet yritykset putsaavat henkilöstöään kovalla kädellä. Ikääntyneistä halutaan eroon ja työttömyyseläkeputki on monelle viimeinen turvarakenne. EK:n esitys on liian raju: ei ole oikeudenmukaista eikä kohtuullista, että pitkän työuran omaavat henkilöt jätetään tyhjän päälle, sanoo STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Eläkemaksujen nousun turvaaminen on Mäenpään mukaan välttämätöntä, jos halutaan estää eläkkeiden leikkaukset. – Työurasopimuksessa sovittaisiin eläkemaksujen korotuksesta vuosille 2015 ja 2016. Sopimuksen romuttuminen uhkaa nyt koko eläkejärjestelmää. Tämän on enemmän kuin huolestuttavaa.

STTK on edelleen valmis neuvottelemaan ja kantamaan vastuunsa talouden talkoissa. – Valmisteilla oli merkittävä työuria pidentävä paketti, jonka jopa EK itse arvioi pidentävän työuria useilla kuukausilla, Mäenpää huomauttaa.

Eläkeiän nostoon ja koko eläkejärjestelmään on pitkään liittynyt eri tasoinen eipäs-juupas-keskustelu. – Jos nyt päästäisiin neuvotteluissa lopputulokseen, samalla käynnistyisi myös työeläkejärjestelmän uudistus, jossa eläkejärjestelmä nykyistä enemmän sidottaisiin elinajan odotteen kehitykseen. Uudistus takaisi eläketurvan myös tuleville sukupolville, korostaa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue