STTK ei hyväksy työsopimusten määräaikaisuuksien helpottamista

Lisätietoja:

Inka Douglas

juristi, työlainsäädäntö

Profiili

Uudistus mahdollistaisi pysyvän työn teettämisen jatkuvilla, eri työntekijöiden kanssa tehtävillä määräaikaisilla työsopimuksilla.

Nainen yksin leikkipuistossa tuulisena päivänä.

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama kolmikantainen työryhmä on saanut valmiiksi luonnoksen esityksestä määräaikaisen työsopimuksen tekemisen helpottamiseksi. STTK jätti hallituksen esitykseen eriävän mielipiteen. Esitys siirtyy lausuntokierrokselle tänään. 

Työryhmä esittää, että määräaikaisen työsopimuksen voisi jatkossa tehdä ilman perusteltua syytä, jos kyse on ensimmäisestä työsopimuksesta työnantajan ja työntekijän välillä. Tavoite on madaltaa rekrytointikynnystä työnantajilla, joilla on siihen liittyviä epävarmuustekijöitä. 

–  Ehdotettua sääntelyä voisi kuitenkin soveltaa myös työpaikalla, jossa esteitä rekrytoinnille ei olisi. Lainsäädäntö lähtee siitä, että pääasiallinen työn tekemisen muoto on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde ja määräaikainen työsopimus on mahdollinen vain poikkeuksellisesti. Ehdotus kumoaa tämän periaatteellisen lähtökohdan, STTK:n neuvottelija, juristi Inka Douglas sanoo.  

Esityksessä ehdotetaan myös lomautusilmoitusajan lyhentämistä 14 päivästä seitsemään ja mahdollisuutta sopia lomautusilmoitusajan noudattamisesta työpaikkakohtaisesti. Työnantajan takaisinottovelvollisuus koskisi jatkossa vain niitä työnantajia, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä on vähintään 50.  

Työsopimusten ketjuttaminen lisääntyy, riski raskaussyrjintään kasvaa 

Määräaikaisen työsopimuksen tekemisen helpottamisen ohella vireillä on myös henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. Kokonaisuutena kyse on merkittävästä työntekijän työsuhdeturvan heikennyksestä. 

– Ehdotettu malli mahdollistaa pysyvän työn teettämisen jatkuvilla, eri työntekijöiden kanssa tehtävillä määräaikaisilla työsopimuksilla. Se ei toteuta hallitusohjelman kirjausta siitä, että muutos ei saa lisätä työsopimusten perusteetonta ketjuttamista, Douglas sanoo. 

Tilastokeskuksen viime vuonna toteuttaman selvityksen perusteella joka neljäs raskaana oleva kokee raskaussyrjintää Suomessa. Tyypillisesti raskaus- ja perhevapaasyrjintä liittyy muun muassa määräaikaisen työsopimuksen jatkamatta jättämiseen.    

–  Uudistus lisäisi raskaussyrjinnän riskiä entisestään. Se myös lisäisi työn pysyvyyteen liittyvää epävarmuutta, jolla on yhteys esimerkiksi alhaiseen syntyvyyteen. Määräaikaisen työsopimuksen tekemisen helpottamisella on näin kielteiset vaikutukset koko yhteiskuntaan, Douglas sanoo. 

Lisätietoja STTK:ssa: 

Juristi Inka Douglas, puhelin 040 154 8960 
Juristi Sanna Rantala, puhelin 040 646 9864 

Ajankohtaista

12.6.2025

Kansallinen työelämän kehittämisstrategia luo yhteistä suuntaa kohti parempaa tuottavuutta, oppimista ja hyvinvointia työpaikoilla

Lue
11.6.2025

Muutoksia työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskeviin Finanssivalvonnan määräyksiin ja ohjeisiin

Lue
11.6.2025

Lausunto arviointimuistiosta terveydensuojelulainsäädännön kokonaisuudistusta varten

Lue
11.6.2025

Valtioneuvoston asetus terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen 16 §:n kumoamisesta

Lue
11.6.2025

Julkisuuslain salassapitoperusteiden uudistustarpeiden kartoitus

Lue
11.6.2025

Ylpeyttä ilman rajoja – DEI:n tilanne Suomessa ja maailmalla

Lue
10.6.2025

STTK:n hiilijalanjälki pieneni vuonna 2024

Lue
9.6.2025

Tehy tuo esiin suomalaista hoitotyötä ja edunvalvontaa maailman suurimmassa hoitotyön kongressissa Helsingissä

Lue