STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle
Asetusmuutos perustuu komission ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi työntekijän suojelemiseksi vaaroilta, jotka liittyvät asbestialtistumiseen työssä, annetun direktiivin 2009/148/ EY muuttamiseen.
STTK huomauttaa, että työelämän lainsäädäntöön liittyvä säädösvalmistelu tulisi tehdä kolmikantaisesta. Kyseisen valmistelun osalta on kuitenkin todettava, että työmarkkinaosapuolten näkemyksiä on kuultu laajasti ja näiden asiantuntemusta on aidosti hyödynnetty.
Direktiivimuutoksen myötä asbestialtistumisen sitova raja-arvo tiukentuu ja työilman mittausta koskevat säännökset selkeytyvät. Direktiivi antaa mahdollisuuden valita kahdesta eri raja-arvosta, joista asetusesityksessä on valittu 0,01 kuitua cm3, lisäedellytyksellä että nykyistä ohuemmat asbestikuidut sisältyvät mittaukseen. Valinta on perusteltu, sillä tämä raja-arvo on jo käytössä asbestipurkutyössä. Lisäksi suurin osa nykyisistä laboratorioista pystyy vastaamaan uusiin vaatimuksiin, mikä mahdollistaa lyhyen siirtymäajan. Lisäksi työskentelytilan jatkuva valvonta ja turvallisten työmenetelmien valinta eri työvaiheissa saavat ansaittua huomiota.
STTK korostaa, että työnantajan antaman erityisopetuksen määräysten tarkentaminen selkeyttää tilannetta. On myönteistä, että annettavan opetuksen määrä suhteutetaan työntekijän osaamiseen ja tarpeisiin. Lisäksi STTK katsoo, että koulutuksen säännöllinen uusiminen on tarpeen. Valittu kolmen vuoden väli on perusteltu, jotta voidaan varmistaa tekniikan, työturvallisuuden ja säädösten osalta osaamisen ajantasaisuus.
STTK pitää tervetulleena myös asbestityössä käytettävien työvälineiden ja niiden toimintakunnon varmistamiseen liittyvän sääntelyn selkeyttämistä.
Erityisesti hengityssuojainten tiiviyden tarkastamiseen liittyvät uudet vaatimukset testaajan pätevyydestä ja kvantitatiivisista testausmenetelmistä parantavat työturvallisuutta ja testin luotettavuutta. Vaatimus tiiviyden testaamisesta aina, kun olosuhteet muuttuvat, ja vähintään kerran vuodessa, on myös hyvä.
Lisätietoja STTK:ssa: Ida Nummelin