Aso-järjestelmää kehitettävä kohtuuhintaisten kotien turvaamiseksi

Kirjoittaja:

Esa Kankainen

Asuntosäätiön toimitusjohtaja

Yli 30 vuotta toiminut valtakunnallinen asumisoikeusjärjestelmä on mullistusten keskellä. Hallitus on päättänyt lopettaa valtion tuen uusien asumisoikeusasuntojen rakentamiselle. Päätös heikentää entisestään kohtuuhintaisten kotien saatavuutta etenkin kasvavilla kaupunkialueilla.

Asuntosäätiössä kannamme huolta erityisesti kohtuuhintaisen asumisen tulevaisuudesta kaupungeissa. Kohtuuhintaisten asuntojen puute heikentää esimerkiksi palvelualojen työvoiman saatavuutta ja lisää asumisen eriarvoisuutta.

Vain joka viides pitää asumiskustannuksia Suomessa kohtuullisina.

Asuntosäätiön toteuttaman väestökattavan kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista (47 %) kokee, että kohtuuhintainen asuminen toteutuu Suomessa jo nyt melko tai erittäin huonosti. Vain joka viides pitää asumiskustannuksia Suomessa kohtuullisina.

Asuntopolitiikalla turvataan hyvinvointiyhteiskunta

Asuntopolitiikan poukkoilevuus vaikeuttaa rakennus- ja kiinteistöalan toimijoiden sekä kaupunkien ja kuntien toimintaa. Asumisoikeusasunnot ovat ns. välimallin asuntoja, joita tarvitaan kaupunkisuunnittelussa varmistamaan monipuolista asuntokantaa, ja näin ehkäisemään alueiden eriarvoistumista. Asuntopolitiikalla onkin keskeinen rooli hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä.

Asuntosäätiön tutkimuksen mukaan lähes kolmannes (30 %) suomalaisista on huolissaan asumiseen liittyvistä päätöksistä. Poukkoilevuuden sijaan tarvitaankin pitkäjänteistä asuntopolitiikkaa, jolla turvataan hyvinvointia tukeva asuinympäristö ja jokaisen suomalaisen oikeus asuntoon.

Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista on kiihdytettävä erityisesti siellä, missä työpaikat ovat.

Kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista on kiihdytettävä erityisesti siellä, missä työpaikat ovat. Vain näin voidaan pitää kaupungit elinvoimaisina. Hyvinvointiyhteiskunnan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että Suomessa on jatkossakin tarjolla erilaisia asumismuotoja, ja mahdollisuus kohtuuhintaiseen kotiin lähellä työtä ja palveluja.

Asumisoikeusjärjestelmää tulee kehittää

Yli 30-vuotinen asumisoikeusjärjestelmä on osoittautunut toimivaksi vuokra- ja omistusasumisen välimuodoksi, jota voidaan edelleen kehittää lainsäädäntöä päivittämällä.

Asumisoikeusasumisella on vahva kannatus suomalaisten keskuudessa. Suomessa on noin 59 000 asumisoikeusasuntoa, joissa asuu yhteensä yli 100 000 ihmistä. Asuntojen käyttöaste on korkea ja asunnoissa viihdytään pitkään.

Asumisoikeusjärjestelmää voi ja pitää kehittää – ei romuttaa poukkoilevalla asuntopolitiikalla.

Asuntosäätiön kyselyn mukaan suomalaisista peräti kolme neljästä (74 %) haluaa tulevaisuudessakin välimuodon vuokra- ja omistusasumisen rinnalle. Suosituin välimalli on asumisoikeusasuminen: sitä kannattaa 62 %. Asumismuoto koetaan säilyttämisen arvoiseksi kaikkialla Suomessa.

Asumisoikeusjärjestelmää voi ja pitää kehittää – ei romuttaa poukkoilevalla asuntopolitiikalla.

Kirjoittaja:
Esa Kankainen, rakennusneuvos
Asuntosäätiön toimitusjohtaja

Ajankohtaista

19.6.2025

ILO:n konferenssissa etsittiin keinoja epävirallisen talouden torjumiseen

Lue
18.6.2025

Hallitus on lisännyt suomalaisten eriarvoisuutta ja heikentänyt arjen turvallisuutta

Lue
17.6.2025

Hallitus on ollut yrittäjien unelmien täyttymys

Lue
17.6.2025

Tehyn kysely: Hoitotyön johtajia kuormittavat jatkuvat muutokset ja suuremmat yksiköt

Lue
16.6.2025

Tehy: Yhdenvertaisuus vaatii vaikuttamista ja käytännön toimia

Lue
12.6.2025

Kansallinen työelämän kehittämisstrategia luo yhteistä suuntaa kohti parempaa tuottavuutta, oppimista ja hyvinvointia työpaikoilla

Lue
11.6.2025

Muutoksia työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskeviin Finanssivalvonnan määräyksiin ja ohjeisiin

Lue
11.6.2025

Lausunto arviointimuistiosta terveydensuojelulainsäädännön kokonaisuudistusta varten

Lue