Aikuiskoulutustuen poisto oli isku pelastusalojen opiskelijoille

Aikuiskoulutustuki lakkautettiin 1. elokuuta 2024. Päätös iski erityisen rankasti työvoimapulasta kärsivään pelastusalaan.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL edellyttää, että aikuiskoulutustuen tilalle tulisi saada pikaisesti pelastusalan opiskelijoiden taloutta turvaava, pysyvä järjestelmä, joka tarjoaa jatkuvan oppimisen edellytykset työvoimapulasta kärsivälle alalle. Suunnitelmissa ei ole tällä hetkellä yhtä kattavaa ja vaikuttavaa tukimuotoa kuin aikuiskoulutustuki oli.

Aikuiskoulutustuki on ollut merkittävä kannustin pelastusalan sekä ensihoito- ja hätäkeskusalojen aikuis- ja jatko-opiskelijoille. Alipäällystötutkinnon suorittaneista 90 prosenttia ja 51 prosenttia hätäkeskuspäivystäjäksi opiskelleista on käyttänyt aikuiskoulutustukea. Ensihoitajan tutkinnon suorittaneista tukea on käyttänyt noin 50 prosenttia.

Pelastustoimessa osaamisen laajentamiseen tarvitaan toinen tutkinto. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun pelastaja haluaa jatkokouluttautua paloesimiehen tehtäviin alipäällystön koulutusohjelmassa.

Tuki on tarjonnut taloudellista turvaa opintojen aikana ja mahdollistanut uralla etenemisen omalla ammattialalla. Alanvaihtajille tuki on turvannut joustavan siirtymisen pelastusaloille, joilla työvoiman tarve kasvaa nopeasti nykyisen ammattihenkilöstön ikääntyessä.

Pelastustoimen henkilöstön saatavuus on valtakunnallisesti kriittinen haaste. Eläköitymiset uhkaavat pahentaa henkilöstöpulaa, sillä selvitysten mukaan jopa 20–30 % henkilöstöstä jää eläkkeelle seuraavan viiden vuoden aikana.

Aikuiskoulutustuen poisto on lyhytnäköinen päätös, jolla voi olla vakavia seurauksia alan työvoiman saatavuudelle. Päätös heikentää myös alan vetovoimaa. Uhkana on, että moni potentiaalinen opiskelija joutuu luopumaan opiskelusuunnitelmistaan tai jo opintonsa aloittanut jättää opinnot kesken taloudellisten syiden pakottamana.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL on Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto. Liitto ajaa ja valvoo pelastus-, ensihoito- ja hätäkeskusammattilaisten etuja ja oikeuksia sekä edistää heidän hyvinvointiaan työelämässä.

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue