Tehyn lausunto palkkamonttulaista: Nyt säädetään rakenteellista palkkasyrjintää

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy on jättänyt lausunnon eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnalle hallituksen esityksestä laiksi työriitojen sovittelua koskevan lain muuttamisesta. Kyse on ns. palkkamonttulaista, joka toteutuessaan pudottaa sosiaali-, terveys- ja varhaiskasvatusalan ammattilaiset ikuiseen palkkamonttuun.

Lausunnosta käy ilmi, että julkisen sektorin palkkojen jälkeenjääneisyys verrattuna yksityiseen sektoriin on kiistaton, rakenteellinen ongelma, joka on syntynyt viimeisen 60 vuoden kuluessa. Tämä johtuu siitä, että monet yksityiset työnantajat antavat palkkaliukumina palkankorotuksia enemmän kuin mitä tiukassa budjettitaloudessa elävä julkinen sektori, joka maksaa vain sopimuskorotukset.

– Hallituksen lakiesitys sementoi julkisen sektorin työvoiman mahdollisuudet kiriä yksityistä sektoria aina aika ajoin kiinni. Kyse on ikuisesta palkkamontusta, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Jos laki tulee voimaan, ei jatkossa voida tehdä samanlaisia palkkaratkaisuja kuin minkä Tehy teki vuonna 2022, jolloin kurottiin palkkakuilua umpeen historiallisen suurilla korotuksilla.

– Aina toisinaan on pakko tehdä korjausliikkeitä matalapalkkaisten naisvaltaisten alojen palkkojen korottamiseksi. Nythän niitä on tehty harvoin, ennen vuotta 2022 näin tapahtui vuonna 2007. Jatkossa tällaisia korjausliikkeitä ei voi tehdä, Rytkönen muistuttaa.

Palkkamonttulaki sitoisi sovittelijan kädet, sillä jatkossa säädettäisiin lailla, että muiden alojen palkat eivät voisi nousta yli vientiteollisuuden palkankorotusten tason. Sovittelijalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta saada tietoa vientiteollisuuden päänavaajasopimuksen todellisesta kustannustasosta.

– Tämä on mahdoton tehtävä sovittelijalle ja aiheuttaa yhteiskuntaamme pysyvän rakenteellisen palkkasyrjinnän, jota ei millään keinolla pystytä enää korjaamaan. Kyse on laista, joka on syrjivä ja EU-oikeuden vastainen. Tällaista lakia ei pidä säätää.

Rytkösen mielestä hallituksen puhe hoitajapulan torjumisesta näyttääkin nyt absurdilta sanahelinältä.

Suomalaisessa keskustelussa päättäjät viittaavat Ruotsin malliin ymmärtämättä mistä on kyse. Usein viitataan paikalliseen sopimiseen ja kuinka sitä kautta hoitajien palkat saataisiin kohoamaan.

–  Lopetettaisiinko tällaisten katteettomien vihjailujen ja lupausten antaminen? Eikö ole ilmiselvää, että hyvinvointialueet ovat mittavassa taloudellisessa kriisissä ja paikallista palkanmaksuvaraa ei ole, Rytkönen puuskahtaa.

Tehyn näkemyksen mukaan palkkamonttulaki sisältää vakavia juridisia ongelmia. – Lakiesitys on ala-arvoinen EU-oikeuden ja palkkatasa-arvoa koskevien arviointien osalta, sanoo Tehyn erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen.

Lisätietoja:
Tehyn juristi Jarkko Pehkonen, p.  040531 5464,jarkko.pehkonen@tehy.fi

Yhteystiedot medialle: tehy.fi/medialle

Seuraa Tehyä: ThreadsBluesky | Facebook | X | Instagram | Whatsapp | Linkedin

Tehy on sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutettujen ammattijärjestö – 160 000 jäsenen yhteisö ja edunvalvoja. Tunnemme alamme, ajamme rohkeasti etuamme ja olemme lähellä. Olemme muutosvoima ja paremman työelämän edistäjä. www.tehy.fi

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue