Kansaneläkelain muuttamimien, HE-luonnos

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Esityksessä ehdotetaan, että kansaneläkkeeseen olisi jatkossa oikeus vain Suomessa asuvalla henkilöllä. Esityksen mukaan kansaneläkkeet laskettaisiin sosiaaliturva-asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa tilanteissa vähimmäisetuutena siten kuin EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä edellytetään. Ehdotusta perustellaan sillä, että kansaneläkelaki muutettaisiin vastaamaan sosiaaliturva-asetusta. Lisäksi esityksellä tavoitellaan 38 miljoonan euron valtiontalouden säästöjä vuodesta 2025 alkaen. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.

Esitysluonnos on valmisteltu virkatyönä sosiaali- ja terveysministeriössä. Esityksen perustelut ovat asialliset. STTK ei kuitenkaan ota tässä kantaa siihen, onko esityksessä esitetty tulkinta EU-tuomioistuimen oikeuskäytännöstä koskien kansaneläkkeen asemaa vähimmäisetuutena, oikea.

STTK huomauttaa, että muutoksen on tarkoitus tulla voimaan jo 1.1.2025. Tämä aikataulu on muutoksen toimeenpanon kannalta tarpeettoman tiukka. Myös Suomesta kansaneläkettä saavien, ulkomailla asuvien, henkilöiden kannalta olisi kohtuullista, että muutoksen voimaantulon aikataulua pidennettäisiin.

Lisätietoja STTK:ssa: Samppa Koskela

Ajankohtaista

30.4.2025

ERTO: Henkilöstöalalle sopu – 5.5. uhanneet lakot peruutettu

Lue
30.4.2025

Yhteisymmärrys kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotuksista saavutettu – ”Tämä osoitti neuvottelujärjestelmän toimivuuden”

Lue
30.4.2025

Tehy, KT ja muut järjestöt: Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla

Lue
30.4.2025

Asbestityötä ja työsuojelun ammattipätevyyttä koskevan lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
29.4.2025

Jyty: Kunta- ja hyvinvointialan palkkaohjelman irtisanominen on valitettava käänne

Lue
29.4.2025

Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan 

Lue
28.4.2025

Tehy: Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n  kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman – irtisanominen ei tullut yllätyksenä

Lue
28.4.2025

STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät

Lue