Nuoret ansaitsevat parempaa ohjausta työelämän todellisuuteen

Kirjoittaja:

Valtteri Mäyrälä

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Nuorista merkittävä osa on huolissaan toimentulostaan ja tulevaisuudestaan. Nuoria huolettaa myös oma tulevaisuus ja oma paikka maailmassa. Nuoret vertaavat itseään vanhempiin sukupolviin ja pelkäävät, että aiempien sukupolvien nauttima vakaus ei ulotu enää heihin. Aikamme muuttuu hektisemmäksi ja nopeammaksi, eikä tämä ole jäänyt nuorilta huomaamatta. Hallituksen kirjaukset määräaikaisuuksien perusteettomuudesta sekä opiskelijoiden etuuksien vähentämisestä näyttelevät myös roolia nuorten tuntemuksissa. 

STTK teetti vuosittaisen nuorisokyselyn viimeksi 2023. Tuloksissa on samoja universaaleja, kaikkia sukupolvia yhdistäneitä huolia ja uusia niin iloitsemisen kuin huolestumisen aiheita. 

Nuorisokyselyn vastaajista 32 prosenttia oli ottanut vastaan ohjausta sosiaalisesta mediasta ammatin tai koulutuksen valintaan. Sosiaalinen media on osa suomalaisen nuoren päivittäistä elämää, mutta luonteensa vuoksi some on lähtökohtaisesti nopeatempoista, usein irti oikeasti elämästä ja täynnä väärää tietoa. Etenkin työelämän usein ennustettava ja vakaa arki jää hektisten sekä raflaavien kertomusten jalkoihin. Se työelämän harmaampi arki, joka huonosti taittuu alle minuutin videoksi, jää usein sosiaalisessa mediassa näkymättömiin. 

Se työelämän harmaampi arki, joka huonosti taittuu alle minuutin videoksi, jää usein sosiaalisessa mediassa näkymättömiin.

Yle kirjoitti (18.1.24) työterveyslaitoksen selvityksestä ja siitä, miten väsyminen on tyypillisintä nuorilla hyvinvointialueen työntekijöillä. Väsymisen syyksi oli tunnistettu se, että työn odotukset eivät kohtaa työn arkea. Viimeiseen asti sliipatut, editoidut ja tiivistetyt videot, joissa näkyy lyhyitä välähdyksiä arjesta eivät kuvaa oikeaa työelämää eikä varsinkaan henkisesti ja fyysisesti erittäin raskaiden alojen arkea. 

Nuoret ansaitsevat hyvää ohjausta ja tietoa tulevaisuudestaan. He ansaitsevat tietoa, johon voi luottaa ja tietoa, joka on kiinni työelämän realisteissa. Nuorille pitää viestiä heidän kanavissaan ja heidän kielellään, mutta todenmukaisesti. Nuoret ansaitsevat sen, että he tekevät valintoja luotettavan ja tutkitun tiedon varassa, vaikka maailmamme muuttuukin jatkuvasti tarinavetoisemmaksi ja nopeatempoisemmaksi. Tässä ammattiyhdistysliikkeellä ja korkealaatuisella opinto-ohjaamisella on korostunut ja tärkeä näytön paikka tulevaisuudessa. 

Valtteri Mäyrälä 
Kirjoittaja on STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue