Tavataan torilla!

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Totesin viime keväänä, että eduskuntavaalit ovat aina mitä suurimmassa määrin myös työelämävaalit, sillä hallitusohjelmassa päätetään aina monista työntekijöitä koskevista asioista. Nyt sitten tiedämme, mitä tuleman piti.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma teki elinkeinoelämän ja yrittäjäjärjestöjen ikiaikaisista päiväunista kerta heitolla totta.

Hallitusohjelman työlainsäädännön uudistukset ja sosiaaliturvan leikkaukset tarjoavat kylmää kyytiä yhteiskunnan heikompiosaisille kuten esimerkiksi pienipalkkaisille, työttömille, asumistuen varassa eläville, yksinhuoltajaperheille tai opiskelijoille.

Hallituksen työelämää koskevat uudistukset ovat puhtaasti ideologiset vailla todennettuja työllisyys- tai taloudellisia vaikutuksia. Kolmikantaiseksi mainostettu lainvalmistelu on ollut pelkkä kulissi. Lopputulokset näyttävät olevan nopeasti kyhättyä lainsäädäntöä, joka viittaa kintaalla ay-liikkeen lausunnoille eikä muutoinkaan kestä kunnollista arviointia.

Kolmikantaiseksi mainostettu lainvalmistelu on ollut pelkkä kulissi.

On hämmentävää julkisuudessa kuunnella hallituspuolueiden, elinkeinoelämän ja yrittäjien puheita siitä, miten Suomea nyt viedään pohjoismaisen työmarkkinamallin suuntaan. Tosiasiassa hallitus vie Suomea koko ajan kauemmas siitä mallista, johon kuuluu työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu, toisten kuunteleminen ja kunnioitus sekä eri osapuolten eriävien näkemysten yhteensovittaminen.

Hallitus näyttää vievän ohjelmaansa määrätietoisesti eteenpäin eikä osoita pienintäkään merkkiä siitä, että perääntyisi tavoitteistaan – ei edes osastakaan. Me emme kuitenkaan voi hyväksyä työlainsäädäntöön tehtäviä heikennyksiä. Valitettavaa on myös, että yksityisiä työnantajia edustava Eteläranta on nyt ulkoistanut työmarkkinatoiminnan maan hallitukselle ja istuu katsomossa todeten, että hallitusohjelma on hyvä ja hallituksen tulee toteuttaa sen keinoja seurauksista välittämättä.

Olemme viime syksystä lähtien järjestäneet mielenosoituksia ja poliittisia työmarkkinatoimia herättääksemme hallituksen ja työnantajan arvioimaan tilannetta uudestaan. Järjestämme tämän viikon torstaina suuren mielenosoituksen ja sen ohella useat liitot järjestävät poliittisia lakkoja, joihin osallistuu arviolta noin 300 000 eri toimialojen työntekijää. Viestimme on, että nyt on sopimisen ja rakentamisen – ei sotimisen ja repimisen aika.

Epävarmuus työelämässä, kasvavat toimeentulo-ongelmat ja ikuinen palkkaepätasa-arvo. Kuulostaako tämä sinusta hyvältä? Meistä se ei kuulosta hyvältä.

Jos nykyisen hallituksen tahto käy toteen ja sen aikeet toteutuvat, niin sellainen lopulta on tulevaisuuden Suomi.

Tule vastustamaan työelämän, toimeentulon ja hyvinvoinnin heikentämistä STOP Nyt-mielenosoitukseen ensi torstaina 1. helmikuuta Helsingin Senaatintorille. Nyt on aika sanoa STOP ja ottaa aikalisä.

Torilla tavataan!

Antti Palola
Kirjoittaja on STTK:n puheenjohtaja.

Ajankohtaista

1.3.2024

EK, KT, SAK, Akava ja STTK: Työttömyys­va­kuu­tus­maksun alennusvaraa ei valtionta­louden tilkkeeksi

Lue
1.3.2024

Minun viikkoni: Monipuolisia viestinnän ja tietohallinnon tehtäviä

Lue
29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue