Tavataan torilla!

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Totesin viime keväänä, että eduskuntavaalit ovat aina mitä suurimmassa määrin myös työelämävaalit, sillä hallitusohjelmassa päätetään aina monista työntekijöitä koskevista asioista. Nyt sitten tiedämme, mitä tuleman piti.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma teki elinkeinoelämän ja yrittäjäjärjestöjen ikiaikaisista päiväunista kerta heitolla totta.

Hallitusohjelman työlainsäädännön uudistukset ja sosiaaliturvan leikkaukset tarjoavat kylmää kyytiä yhteiskunnan heikompiosaisille kuten esimerkiksi pienipalkkaisille, työttömille, asumistuen varassa eläville, yksinhuoltajaperheille tai opiskelijoille.

Hallituksen työelämää koskevat uudistukset ovat puhtaasti ideologiset vailla todennettuja työllisyys- tai taloudellisia vaikutuksia. Kolmikantaiseksi mainostettu lainvalmistelu on ollut pelkkä kulissi. Lopputulokset näyttävät olevan nopeasti kyhättyä lainsäädäntöä, joka viittaa kintaalla ay-liikkeen lausunnoille eikä muutoinkaan kestä kunnollista arviointia.

Kolmikantaiseksi mainostettu lainvalmistelu on ollut pelkkä kulissi.

On hämmentävää julkisuudessa kuunnella hallituspuolueiden, elinkeinoelämän ja yrittäjien puheita siitä, miten Suomea nyt viedään pohjoismaisen työmarkkinamallin suuntaan. Tosiasiassa hallitus vie Suomea koko ajan kauemmas siitä mallista, johon kuuluu työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu, toisten kuunteleminen ja kunnioitus sekä eri osapuolten eriävien näkemysten yhteensovittaminen.

Hallitus näyttää vievän ohjelmaansa määrätietoisesti eteenpäin eikä osoita pienintäkään merkkiä siitä, että perääntyisi tavoitteistaan – ei edes osastakaan. Me emme kuitenkaan voi hyväksyä työlainsäädäntöön tehtäviä heikennyksiä. Valitettavaa on myös, että yksityisiä työnantajia edustava Eteläranta on nyt ulkoistanut työmarkkinatoiminnan maan hallitukselle ja istuu katsomossa todeten, että hallitusohjelma on hyvä ja hallituksen tulee toteuttaa sen keinoja seurauksista välittämättä.

Olemme viime syksystä lähtien järjestäneet mielenosoituksia ja poliittisia työmarkkinatoimia herättääksemme hallituksen ja työnantajan arvioimaan tilannetta uudestaan. Järjestämme tämän viikon torstaina suuren mielenosoituksen ja sen ohella useat liitot järjestävät poliittisia lakkoja, joihin osallistuu arviolta noin 300 000 eri toimialojen työntekijää. Viestimme on, että nyt on sopimisen ja rakentamisen – ei sotimisen ja repimisen aika.

Epävarmuus työelämässä, kasvavat toimeentulo-ongelmat ja ikuinen palkkaepätasa-arvo. Kuulostaako tämä sinusta hyvältä? Meistä se ei kuulosta hyvältä.

Jos nykyisen hallituksen tahto käy toteen ja sen aikeet toteutuvat, niin sellainen lopulta on tulevaisuuden Suomi.

Tule vastustamaan työelämän, toimeentulon ja hyvinvoinnin heikentämistä STOP Nyt-mielenosoitukseen ensi torstaina 1. helmikuuta Helsingin Senaatintorille. Nyt on aika sanoa STOP ja ottaa aikalisä.

Torilla tavataan!

Antti Palola
Kirjoittaja on STTK:n puheenjohtaja.

Ajankohtaista

17.6.2024

Hoivatalous ei aina kestä päivänvaloa

Lue
17.6.2024

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lue
15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Keskustan puoluekokousaloitteisiin

Lue
13.6.2024

Minun viikkoni: Assistentti on aina apuna

Lue
13.6.2024

Työntekijän osaaminen on parasta muutosturvaa

Lue