Raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden sekä imettävien työntekijöiden suojeleminen työssä vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

EU:n syöpädirektiivin päivityksen yhteydessä lisääntymisterveyttä koskevaan valtioneuvostonasetukseen on tullut päivitystarpeita, ja nämä tarpeet on asetusehdotuksessa huomioitu varsin hyvin. STTK pitää hyvänä, että asetusehdotus täsmentää ja selkeyttää raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden ja imettävien työntekijöiden terveyden ja työturvallisuuden suojelua täsmentämällä työnantajan velvollisuuksia mm. vaarojen selvittämisen ja riskien arvioinnin osalta. STTK pitää hyvänä myös sitä, että asetus parantaa myös raskaussuojeludirektiivin implementointia.

STTK pitää hyvänä, että perustelumuistiossa on korostettu työterveyshuolto-yhteistyön ja työolosuhteiden tuntemuksen roolia. Kuitenkin, koska monelta työnantajalta puuttuu riittävä osaaminen altistusten selvittämiseen ja niiden vaikutusten arviointiin, olisi olennaista, että asetusehdotukseen kirjattaisiin työnantajalle velvollisuus hyödyntää työterveyshuollon asiantuntemusta riskien arviointia tehtäessä. Yötyöstä pois siirtämisen osalta STTK kuitenkin pitää tärkeänä, että asetuksesta käy selkeästi ilmi, että myös muun kuin työterveyslääkärin lausunto on riittävä. Monilla naisvaltaisilla aloilla käytetään paljon esimerkiksi keikkatyöntekijöitä, joilla ei aina ole työterveyshuollon palveluita käytettävänään.

Lisäksi STTK katsoo, että työnantajalle olisi syytä säätää velvollisuus antaa työntekijälle kirjallinen selvitys tilanteissa, joissa työntekijää ei voida työnantajan näkemyksen mukaan siirtää toisiin tehtäviin. Perusteluvelvollisuus todennäköisesti parantaisi muun työn selvittämisvelvollisuuden toteutumista.

STTK pyytää kiinnittämään huomiota siihen, että erityisraskausrahan saamisen kriteereitä olisi syytä päivittää asetusehdotuksen säädettyjä kieltoja vastaaviksi, ettei työntekijä joudu tilanteeseen, jossa työnteon estyessä jää ilman ansionmenetyskorvausta. Samoin tulisi ottaa huomioon mahdolliset ansionmenetykset tilanteessa, jossa työnteko estyy, koska työntekijää ei voida siirtää turvaan imetysvaarallisilta aineilta.

STTK muistuttaa, että raskaussuojeludirektiivi edellyttää, että työntekijöiden tulee saada käydä synnytystä edeltävissä tutkimuksissa työaikana ilman ansion menetystä. Direktiivissä säädetty oikeus tulisi kirjata myös ehdotettuun valtioneuvoston asetukseen raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden sekä imettävien työntekijöiden suojelemisesta työssä vaaraa aiheuttavilta tekijöiltä.

Ida Nummelin
STTK ry

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue