Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuudet ja kuntoutusrahaetuudet

STTK:n lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Esityksessä ehdotetaan, että Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja
kuntoutusrahaetuuksista annetun lain mukaisten nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärän tasoa lasketaan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan laskukaavaa muutetaan.
Jatkossa Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahassa olisi vain yksi vähimmäismäärä, sekä vain yksi laskukaava vähimmäismäärän ylittäville kuntoutusrahoille.

STTK ei pidä kannatettavana leikkauksia, koska ne vähentävät kannusteita osallistua ammatilliseen kuntoutukseen. Erityisesti nuorten osalta keskeistä on, että kiinnittymistä työelämään tuetaan mahdollisimman tehokkaasti sekä ammatillisen kuntoutuksen keinoin että turvaamalla kuntoutuksen aikainen toimeentulo. STTK pitää ongelmallisena sitä, että suunnitellut heikennykset kohdistuisivat erityisesti nuoriin.

Nuorten kuntoutusrahan ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärän korotus takuueläkkeen tasolle vuonna 2016 tehtiin siksi, että noston katsottiin lisäävän etuuksien saajien mahdollisuuksia ja motivaatiota hakeutua kuntoutukseen.

Käytännössä nuoren kuntoutusraha määräytyy työtulojen puuttumisen vuoksi aina vähimmäismäärän suuruiseksi. Vuosina 2010–2015, ennen vuonna 2016 säädettyä korotusta, ei myönnetty yhtään vähimmäismäärää suurempaa nuoren kuntoutusrahaa.

Ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärän tasokorotuksella on ollut tarkoituksena kannustaa työikäisiä osatyökykyisiä hakeutumaan ammatilliseen kuntoutukseen työkyvyttömyyseläkkeen sijaan. Kannustimen poistaminen vähentää todennäköisesti motivaatiota osallistua ammatilliseen kuntoutukseen ja siten mahdollisuutta työllistyä.

Ida Nummelin
STTK ry

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue