Lausunto vapaasta sivistystyöstä

Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle

Vapaasta sivistystyöstä annetun lain 13 §

STTK katsoo, että opintokeskusten tulee voida jatkossakin ilmoittaa yksikköhintalaskentaan opiskelijoiden matka- majoitus- ja ruokailukustannukset.

Esityksessä tulisi tunnistaa paremmin opintokeskusten toimintaan liittyvät erityispiirteet, jotka erottavat opintokeskukset muista vapaan sivistystyön toimintamuodoista. Opintokeskusten toiminta on valtakunnallista ja koulutusta järjestetään yhteistyössä kanssajärjestäjien kanssa. Opintokeskuksilla ei ole omia toimitiloja eri puolilla maata, vaan koulutukset toteutetaan siellä, missä osallistujat ovat. Osallistujille kuitenkin aiheutuu kuluja matkustamisesta koulutuspaikalle.

Onko teillä täydennettävää vaikutusarvioihin?

Esityksessä tulisi tunnistaa laajemmin vaikutukset opiskelijoihin. Yksikköhintojen laskentaan esitetyt muutokset heikentäisivät järjestö- ja yhdistystoimintaan osallistuvien vapaaehtoisten mahdollisuuksia osallistua koulutukseen, jossa vahvistetaan järjestötoimintaan liittyvää osaamista. Myös alueelliset vaikutukset erityisesti harvaan asutuilla alueilla asuville tulisi huomioida paremmin.

Opiskelijavaikutuksia arvioitaessa tulisi huomioida myös hallitusohjelman mukaiset rahoitusleikkaukset, jotka toteutuessaan vähentäisivät opintokeskusten rahoitusta jopa 40 prosentilla ja heikentäisivät entisestään koulutusmahdollisuuksia.

Riina Nousiainen
STTK ry

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue