Lausunto vapaasta sivistystyöstä

Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle

Vapaasta sivistystyöstä annetun lain 13 §

STTK katsoo, että opintokeskusten tulee voida jatkossakin ilmoittaa yksikköhintalaskentaan opiskelijoiden matka- majoitus- ja ruokailukustannukset.

Esityksessä tulisi tunnistaa paremmin opintokeskusten toimintaan liittyvät erityispiirteet, jotka erottavat opintokeskukset muista vapaan sivistystyön toimintamuodoista. Opintokeskusten toiminta on valtakunnallista ja koulutusta järjestetään yhteistyössä kanssajärjestäjien kanssa. Opintokeskuksilla ei ole omia toimitiloja eri puolilla maata, vaan koulutukset toteutetaan siellä, missä osallistujat ovat. Osallistujille kuitenkin aiheutuu kuluja matkustamisesta koulutuspaikalle.

Onko teillä täydennettävää vaikutusarvioihin?

Esityksessä tulisi tunnistaa laajemmin vaikutukset opiskelijoihin. Yksikköhintojen laskentaan esitetyt muutokset heikentäisivät järjestö- ja yhdistystoimintaan osallistuvien vapaaehtoisten mahdollisuuksia osallistua koulutukseen, jossa vahvistetaan järjestötoimintaan liittyvää osaamista. Myös alueelliset vaikutukset erityisesti harvaan asutuilla alueilla asuville tulisi huomioida paremmin.

Opiskelijavaikutuksia arvioitaessa tulisi huomioida myös hallitusohjelman mukaiset rahoitusleikkaukset, jotka toteutuessaan vähentäisivät opintokeskusten rahoitusta jopa 40 prosentilla ja heikentäisivät entisestään koulutusmahdollisuuksia.

Riina Nousiainen
STTK ry

Ajankohtaista

22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue
21.9.2023

Onko meillä osaajia, kun suhdanne joskus kääntyy?

Lue
21.9.2023

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro: Orpon hallitus ottaa työntekijöiltä ja antaa työnantajille

Lue
20.9.2023

Ammattiliitto Jyty on pettynyt budjettiriihen lopputulokseen – ”Historiallisen epäoikeudenmukainen budjettiesitys”

Lue
19.9.2023

STTK: Budjetin talouden sopeuttamiskeinot epäoikeudenmukaisia ja tehottomia

Lue