Eihän kaveria saa jättää?

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Hallitusohjelman sosiaaliturvakirjauksiin tarkemmin perehtyessä alkaa kylmätä. Se ei johdu hiipivästä syysilmasta, vaan säästötoimien mittaluokasta.

Leikkauslista on pitkä. Ansiopäivärahaan on tulossa 20 prosentin leikkaus kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Työttömyysetuuden lapsikorotukset ja suojaosa poistetaan. Omavastuuaikaa pidennetään. Työssäoloehtoa kiristetään merkittävästi. Lomakorvaukset jaksotetaan. Kansaneläkeindeksi jäädytetään. Lisäksi muun muassa asumistukeen kohdistetaan säästötoimenpiteitä. Muutokset voivat tarkoittaa osalla kotitalouksista jopa lähes tuhannen euron leikkausta työttömyyden aikaiseen toimeentuloon.

Monessa perheessä koittavat kovat ajat. Jo nyt moni työtön ja osa-aikatyötä tekevä kamppailee toimeentulonsa kanssa, ja kokoaikaista työtä ei vain löydy jatkuvista yrityksistä huolimatta. Liian moni kuulee työnantajalta saman vastauksen kerta toisensa jälkeen: valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun. Leikkaukset kuitenkin kohdistuvat kipeimmin juuri heihin.

”Valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun.”

Tuleva ahdinko on monelle todellinen. Työttömyysturvan 20 prosentin porrastus leikkaa keskimääräistä ansiopäivärahaa yli 300 euroa kuukaudessa. Pelkästään lapsikorotusten poistaminen voi leikata kolmilapsisessa perheessä toimeentuloa jopa lähes 500 euroa kuukaudessa. Samaan aikaan työssäoloehtoa koskevat muutokset pitävät yhä useamman jatkossa vain työmarkkinatuen ja toimeentulotuen varassa.

Työttömyysturvan muutoksia valmistellaan ministeriössä pika-aikataululla. Myös muutosten vaikutusarvioinnit tehdään siksi kiireellisesti. Sosiaaliturvaan tehtävien säästötoimenpiteiden yhteisvaikutukset ovat kasautumassa aivan liian suurina niille pienituloisille kotitalouksille ja perheille, joissa on työttömyyttä tai työskennellään pienipalkkaisessa osa-aikatyössä.

Suurien toimeentulo-ongelmien syntyminen tulisi vähintään estää. Vielä hallituksella olisi tähän aikaa. Älkää jättäkö näitä ihmisiä pulaan.

Samppa Koskela
Kirjoittaja on STTK:n juristi.

Ajankohtaista

29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue