Eihän kaveria saa jättää?

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Hallitusohjelman sosiaaliturvakirjauksiin tarkemmin perehtyessä alkaa kylmätä. Se ei johdu hiipivästä syysilmasta, vaan säästötoimien mittaluokasta.

Leikkauslista on pitkä. Ansiopäivärahaan on tulossa 20 prosentin leikkaus kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Työttömyysetuuden lapsikorotukset ja suojaosa poistetaan. Omavastuuaikaa pidennetään. Työssäoloehtoa kiristetään merkittävästi. Lomakorvaukset jaksotetaan. Kansaneläkeindeksi jäädytetään. Lisäksi muun muassa asumistukeen kohdistetaan säästötoimenpiteitä. Muutokset voivat tarkoittaa osalla kotitalouksista jopa lähes tuhannen euron leikkausta työttömyyden aikaiseen toimeentuloon.

Monessa perheessä koittavat kovat ajat. Jo nyt moni työtön ja osa-aikatyötä tekevä kamppailee toimeentulonsa kanssa, ja kokoaikaista työtä ei vain löydy jatkuvista yrityksistä huolimatta. Liian moni kuulee työnantajalta saman vastauksen kerta toisensa jälkeen: valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun. Leikkaukset kuitenkin kohdistuvat kipeimmin juuri heihin.

”Valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun.”

Tuleva ahdinko on monelle todellinen. Työttömyysturvan 20 prosentin porrastus leikkaa keskimääräistä ansiopäivärahaa yli 300 euroa kuukaudessa. Pelkästään lapsikorotusten poistaminen voi leikata kolmilapsisessa perheessä toimeentuloa jopa lähes 500 euroa kuukaudessa. Samaan aikaan työssäoloehtoa koskevat muutokset pitävät yhä useamman jatkossa vain työmarkkinatuen ja toimeentulotuen varassa.

Työttömyysturvan muutoksia valmistellaan ministeriössä pika-aikataululla. Myös muutosten vaikutusarvioinnit tehdään siksi kiireellisesti. Sosiaaliturvaan tehtävien säästötoimenpiteiden yhteisvaikutukset ovat kasautumassa aivan liian suurina niille pienituloisille kotitalouksille ja perheille, joissa on työttömyyttä tai työskennellään pienipalkkaisessa osa-aikatyössä.

Suurien toimeentulo-ongelmien syntyminen tulisi vähintään estää. Vielä hallituksella olisi tähän aikaa. Älkää jättäkö näitä ihmisiä pulaan.

Samppa Koskela
Kirjoittaja on STTK:n juristi.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue