Eihän kaveria saa jättää?

Kirjoittaja:

Samppa Koskela

juristi, sosiaaliturvalainsäädäntö

Profiili

Hallitusohjelman sosiaaliturvakirjauksiin tarkemmin perehtyessä alkaa kylmätä. Se ei johdu hiipivästä syysilmasta, vaan säästötoimien mittaluokasta.

Leikkauslista on pitkä. Ansiopäivärahaan on tulossa 20 prosentin leikkaus kahden kuukauden työttömyyden jälkeen. Työttömyysetuuden lapsikorotukset ja suojaosa poistetaan. Omavastuuaikaa pidennetään. Työssäoloehtoa kiristetään merkittävästi. Lomakorvaukset jaksotetaan. Kansaneläkeindeksi jäädytetään. Lisäksi muun muassa asumistukeen kohdistetaan säästötoimenpiteitä. Muutokset voivat tarkoittaa osalla kotitalouksista jopa lähes tuhannen euron leikkausta työttömyyden aikaiseen toimeentuloon.

Monessa perheessä koittavat kovat ajat. Jo nyt moni työtön ja osa-aikatyötä tekevä kamppailee toimeentulonsa kanssa, ja kokoaikaista työtä ei vain löydy jatkuvista yrityksistä huolimatta. Liian moni kuulee työnantajalta saman vastauksen kerta toisensa jälkeen: valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun. Leikkaukset kuitenkin kohdistuvat kipeimmin juuri heihin.

”Valitettavasti valinta ei kohdistunut sinuun.”

Tuleva ahdinko on monelle todellinen. Työttömyysturvan 20 prosentin porrastus leikkaa keskimääräistä ansiopäivärahaa yli 300 euroa kuukaudessa. Pelkästään lapsikorotusten poistaminen voi leikata kolmilapsisessa perheessä toimeentuloa jopa lähes 500 euroa kuukaudessa. Samaan aikaan työssäoloehtoa koskevat muutokset pitävät yhä useamman jatkossa vain työmarkkinatuen ja toimeentulotuen varassa.

Työttömyysturvan muutoksia valmistellaan ministeriössä pika-aikataululla. Myös muutosten vaikutusarvioinnit tehdään siksi kiireellisesti. Sosiaaliturvaan tehtävien säästötoimenpiteiden yhteisvaikutukset ovat kasautumassa aivan liian suurina niille pienituloisille kotitalouksille ja perheille, joissa on työttömyyttä tai työskennellään pienipalkkaisessa osa-aikatyössä.

Suurien toimeentulo-ongelmien syntyminen tulisi vähintään estää. Vielä hallituksella olisi tähän aikaa. Älkää jättäkö näitä ihmisiä pulaan.

Samppa Koskela
Kirjoittaja on STTK:n juristi.

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue