Yliopistojen uusi työehtosopimus on hyväksytty

Yliopistojen uusi työehtosopimus on hyväksytty. Sopimus on kaksivuotinen.

Yliopistoille on syntynyt uusi työehtosopimus. Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko sekä Sivistystyönantajat Sivista ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen yliopistojen uudeksi työehtosopimukseksi. Neuvottelutulos on puhdas palkkaratkaisu eikä työehtosopimuksen teksteihin tehty muutoksia. Työehtosopimus on voimassa 1.4.2023-31.3.2025.

– Olemme tyytyväisiä ratkaisuun ja se vastaa tasoltaan ns. yleistä linjaa. Meille oli tärkeää, että kertaerä on vähintään 400 euroa. Se huomioi myös pienipalkkaisemmat, sopimusalavastaava Ira Kyntäjä sanoo.

Sopimus sisältää kaksi yleiskorotusta, jotka tulevat maksuun jo ensimmäisen sopimusvuoden aikana.

– Yleiskorotuksen määrä on sopimuksessa hyvä. Tämä turvaa jäsentemme ostovoimaa merkittävästi seuraavan sopimuskauden aikana. Lisäksi paikallista erää on sovittu vain vuodelle 2024 ja se on määrältään pieni, Kyntäjä jatkaa.

Kertaerä toukokuussa ja yleiskorotus syyskuussa

Tänä vuonna palkat nousevat syyskuussa yleiskorotuksella, jonka suuruus on 3,5 prosenttia. Lisäksi kokoaikaisille työntekijöille maksetaan kertaeränä 12,6 prosenttia maaliskuun 2023 kuukausipalkasta. Kertaerän suuruus on kuitenkin vähintään 400 euroa. Kertaerä maksetaan toukokuun palkan yhteydessä. Osa-aikaisille ja tuntiopettajille kertaerä maksetaan erillisen laskukaavan mukaan.

Palkat nousevat myös ensi vuoden maaliskuussa

Ensi vuonna palkat nousevat maaliskuussa 2,0 prosentin yleiskorotuksella. Tämän lisäksi maksetaan vuoden 2024 joulukuussa paikallinen erä, jonka suuruus on 0,5 prosenttia. Paikallinen erä käytetään työnantajan päättämällä tavalla tehtäväkohtaiseen palkanosaan tai henkilökohtaiseen palkanosaan.

Uutena elementtinä tällä sopimuskaudella on toisinsopimismahdollisuus paikallisesta erästä.

Sopimuksen piirissä on kaiken kaikkiaan noin 34 000 henkilöä.

Ajankohtaista

9.6.2023

Minun viikkoni: Nuorten ääni kuuluviin Euroopassa

Lue
8.6.2023

Toimihenkilöliitto Erto: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle saavutettiin neuvottelutulos

Lue
8.6.2023

SuPer: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle neuvottelutulos

Lue
8.6.2023

Ammattiliitto Jyty: Yksityisellä sosiaalipalvelualalla saavutettiin neuvottelutulos – työtaistelutoimet päättyvät

Lue
8.6.2023

Tehy: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle neuvottelutulos, meneillään olevat työtaistelutoimet päättyvät

Lue
8.6.2023

Ammattiliitto Pro lahjoittaa Ukrainan tulva-alueen uhrien avuksi 20 000 euroa

Lue
8.6.2023

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
8.6.2023

Tasa-arvotoimista kasvua

Lue