Ammattiliitto Pro peräänkuuluttaa korjauksia uuteen työnhakumalliin

TE-palvelujen järjestämisvastuun siirto kunnille on siirtymässä eduskuntakäsittelyyn. Pro on tukenut pohjoismaiseen työnhakumalliin siirtymistä ja sen tavoitteita: yksilöllisen tuen lisäämistä ja nopeampaa työllistymistä. Toukokuussa käyttöön otettuun malliin on kuitenkin jäänyt merkittäviä valuvikoja, jotka Pro kehottaa korjaamaan, jotta uudistuksen tavoitteet toteutuvat ja asiakkaiden luottamus järjestelmän toimivuuteen palautuu. 

 Mallin tavoitteena oli työnhakijoiden yksilöllisen tuen lisääminen ja entistä nopeampi työllistyminen, mutta toisin kävi – kaavamainen malli pakottaa työnhakijat samaan putkeen, eikä ota riittävästi huomioon yksilöllisiä palvelutarpeita. 

– Mallin toteutusta hyvin yksityiskohtaisesti ohjaava lainsäädäntö on johtanut ojasta allikkoon. Se jättää hyvin vähän joustoa ja harkintaa työhallinnon ammattilaisille. Jouston puute turhauttaa työnhakijoita, työnantajia ja virkailijoita. Edes tällä hallituskaudella saadut lisäresurssit eivät riitä nostamaan Suomea muiden Pohjoismaiden tasolle työllistymisen tukemisessa, Pron julkisen sektorin johtaja Niko Simola sanoo.  

Esimerkiksi jo työpaikan saanut joutuu hakemaan kolmea muuta työpaikkaa siltä varalta, että joku niistä alkaisi aiemmin. Syntyy myös tilanteita, joissa työttömyysetuudella omaehtoisesti opiskelevat on velvoitettu hakemaan töitä, vaikka tärkeintä olisi saattaa valmiiksi työllistymismahdollisuuksia olennaisesti parantava – ja myös työllistymisen edellytyksenä oleva – tutkinto.  

Lukuisat samanaikaiset toimintatapojen ja lainsäädännön uudistukset ovat vetäneet henkilöstön jaksamisen äärirajoille. Monet työhallinnon ammattilaiset kokevat menettäneensä työnhallinnan työajan kuluessa erilaiseen seurantaan ja toimenpiteiden kirjaamiseen, eikä yksilöllisten ratkaisujen löytämiseen. Aktiivisena toimijana ovat työvoimapalvelujen asiantuntijat eivätkä työnhakijat. 

Tarpeeton työnhaku kuormittaa myös rekrytoivia työpaikkoja. Pron huolena on, että malliin turhautuminen johtaa tilanteeseen, jossa työnantajat yhä harvemmin ilmoittavat avoimista työpaikoista TE-toimistoille ja epäviralliset työnvälityskanavat valtaavat alaa.  

Lisätietoja: Johtaja Niko Simola, 040 566 8517

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista

Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.

Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut. Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

2.5.2024

Ministeriön muistiot paljastivat verokeskustelun bluffin  

Lue
2.5.2024

Maksuton Kesäduunari-info on kesätyöntekijöiden tukena koko kesän

Lue
29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue