STTK kannattaa työehtosopimusten rajariitojen sovittelua edistävää lakiehdotusta

Lisätietoja:

Minna Ahtiainen

johtaja, edunvalvonta

Profiili
oikeuden nuija

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama kolmikantainen työryhmä on antanut yksimielisen esityksen, jossa ehdotetaan useita muutoksia lakeihin työriitojen sovittelusta ja oikeudenkäynnistä työtuomioistuimessa. Lakiehdotus on lähtenyt lausuntokierrokselle viime viikolla.

Työryhmän tehtävä oli arvioida työehtosopimusten rajariidoista laaditussa selvityksessä tehtyjä esityksiä sovittelun kehittämiseksi.

Lainsäädännössä ei tällä hetkellä määritellä, mitä työehtosopimukseen liittyvä rajariita tarkoittaa. Yleisesti ne tarkoittavat riitoja, joissa työnantajat ja työntekijät ovat eri mieltä siitä, mitä työehtosopimusta pitäisi soveltaa. Työehtosopimusten rajariitoja saattaa syntyä, kun sovellettavaksi voi yksittäistapauksessa tulla useampia työehtosopimuksia. Näin voi käydä esimerkiksi yritystoiminnan muutostilanteissa sekä silloin, jos työnantaja päättää järjestäytyä uudelleen toisen työnantajaliiton jäseneksi.

– Nyt annettu lakiehdotus jäsentää yleisesti työriitojen vapaaehtoiseen sovitteluun liittyviä menettelytapoja ja pyrkii tukemaan edellytyksiä yhteisen ratkaisun löytämiseksi riitatilanteissa. Lisäksi lakiehdotus laajentaisi työtuomioistuimen mahdollisuuksia kuulla eri osapuolia, STTK:n johtaja Minna Ahtiainen arvioi.

STTK kannattaa lakiehdotukseen sisältyviä kehittämistoimia.
– Sopimusjärjestelmä on murroksessa ja siksi on paikallaan tukea sopimusten saavuttamiseen tähtääviä rakenteita. Valmistelutyössä on otettu huomioon sovittelussa hyväksi havaittuja käytäntöjä ja pyritty kuvaamaan myös vapaaehtoisten sovitteluprosessien etenemistä lainsäädännön tasolla, Ahtiainen toteaa.

Lisätietoja STTK:ssa: Minna Ahtiainen, puhelin 050 387 7030.

Ajankohtaista

29.4.2024

Ranskassa senioreille oma työsopimus

Lue
29.4.2024

METO Uusia uhkia itärajalla: Metsäasiantuntijat kohtaavat lukuisia työturvallisuushaasteita maastossa työskennellessään

Lue
26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue