Tehy ja SuPer: Lakkovaroitus kuuteen sairaanhoitopiiriin – 25 000 hoitajaa lakkoon terveydenhuollossa

Tehy ja SuPer jättivät tänään lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin. Lakko on kahden viikon mittainen ja se kattaa kuuden sairaanhoitopiirin lisäksi niiden omistuksessa tai läheisessä yhteistyössä olevat yhtiöt tai osuuskunnat. Lakko alkaa perjantaina 18.3.2022 klo 6 ja päättyy perjantaina 1.4.2022 klo 6.

Kuntasektorin sopimusneuvottelut keskeytyivät tämän viikon maanantaina Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ilmoitukseen, ettei sovulle ole edellytyksiä. Hoitajajärjestöt julistivat tiistaina koko kuntasektorille ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Lakon piirissä on noin 25 000 Tehyn ja SuPerin jäsentä seuraavissa organisaatioissa:

  • Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
  • Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Kysteri-liikelaitos),  
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, 
  • Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,  
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
  • Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Keski-Suomen seututerveyskeskus),
  • Järvi-Suomen Terveys Oy, Docta Oy, Tervia Osaajat Oy, Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta. 
  • Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n sekä Sarastia Rekry Oy:n terveydenhuoltoalan työtehtävät, joita suoritetaan yllä mainituissa lakon kohdeorganisaatioissa.

Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi. Lakon piirissä ovat työsopimussuhteiset jäsenet.

Lakkovaroitukseen johti järjestöjen mukaan työantajan täysi haluttomuus ottaa sote-kriisiä ja hoitajapulaa neuvottelupöydässä vakavasti, jolloin mahdollisista ratkaisuista ei ole päästy edes keskustelemaan.

– Viimeistään pandemia paljasti, kuinka hauras sote-järjestelmämme on erityisesti pitkittyvissä kriiseissä. Sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyä on vahvistettava pohjoismaiselle tasolle. Asiasta vallitsee laaja kansallinen yksimielisyys, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan kantokyvyn vahvistamisen pahin este on hoitajapula.

– Haemme hoitajapulaan ratkaisua sote-alan pelastusohjelman avulla työmarkkinapöydässä kuten poliittinen päättäjäkin on meitä kehottanut. Työnantaja ei ole kuitenkaan halunnut käsitellä asiaa mitenkään neuvotteluissa, vaan on päinvastoin keskeyttänyt ne. Vaikuttaa siltä, että KT on tällä hetkellä maan ainoa taho, joka ei tunnista vallitsevaa hoitajapulaa, toteaa Rytkönen.

Sote-kriisiin on välttämätöntä löytää tällä neuvottelukierroksella uskottava pidempiaikainen ratkaisu. Hoitajajärjestöjen esittämällä sote-alan pelastusohjelmalla nostettaisiin sote-henkilöstön palkkoja 3,6 % vuosittain viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.

Järjestöt odottavat tahtoa ja konkreettisia esityksiä tilanteen ratkaisemiseksi ensisijaisesti Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajilta, mutta myös maan hallitukselta.  Perustuslain mukaan sosiaali- ja terveyspalvelut ovat viime kädessä valtiovallan vastuulla. Kunta-alan sote-sopimuksen piirissä oleva henkilöstö siirtyy 2023 alusta hyvinvointialueille. Sen jälkeen valtio vastaa rahoituksesta myös konkreettisesti.

Kuntasektorin sopimuskausi päättyi 28.2.2022 eikä työrauha ole enää voimassa 1.3.2022 lukien.
Työntekijöiden lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin.

Lisätietoja:

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen, yhteys erityisavustajan kautta p. 0400 540 005
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 527 5085
SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno, p. 050 310 1492
Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi, p. 050 346 0847

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue