Ammattiliitto Jyty aloitti kunta-alan sopimusneuvottelut – nykyiset sopimukset irtisanottiin

Jyty aloitti neuvottelut uusista kunta-alan työehtosopimuksista tiistaina 11. tammikuuta 2022. Samalla Jyty irtisanoi osaltaan nykyiset kunta-alan sopimukset, joita ovat kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), sosiaali- ja terveydenhuollon sopimus (SOTE-sopimus) ja teknisen henkilöstön sopimus (TS).

– Nykyiset kunta-alan sopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun asti. Neuvottelutulokseen pääseminen nyt alkavissa neuvotteluissa vaikuttaa vähintään yhtä haasteelliselta kuin kaksi vuotta sitten, jolloin sopimusratkaisu saavutettiin vasta kesän kynnyksellä, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima toteaa.

Sopimusneuvotteluissa henkilöstöä edustavat kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä, Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE. Julkisen alan unioni JAU:n muodostavat Ammattiliitto Jyty ja JHL yhdessä. Vastapuolella työnantajaa neuvotteluissa edustaa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Ammattiliitto Jytylle on tärkeää, että kaikkien ammattialojen työntekijät saavat palkankorotukset yleiskorotuksina. Matalimpiin palkkoihin halutaan suurempia korotuksia ns. sekalinjaisella ratkaisulla. Tällöin korotukset maksetaan alemmissa palkoissa euromääräisenä tiettyyn rajaan asti ja vasta ylemmissä palkoissa prosentuaalisena. Mikäli sovitaan järjestelyerästä, on se maksettava yleiskorotuksena kaikille, jos jakamisesta ei saavuteta paikallisesti yhteisymmärrystä.

– Vaadimme matalimpiin palkkoihin reiluja korotuksia, sillä jokaisen täytyy tulla palkallaan toimeen, Jonna Voima korostaa.

Neuvotteluissa huomiota on kiinnitettävä erityisesti palkkatasa-arvon ja työhyvinvoinnin toteutumiseen. Palkkojen epätasa-arvo ilmenee ennen kaikkea vertailtaessa eri sektoreita ja ammattialoja. Monien naisvaltaisten alojen palkat ovat palkkakuopassa. Ongelmia on myös siinä, että saman koulutustason työntekijät eivät ole samalla palkkatasolla. Ratkaisuksi tähän Jyty esittää monivuotista palkkaohjelmaa.

– Palkankorotusten lisäksi on huomioitava myös muiden työehtojen, muun muassa työaikamääräyksien kehittäminen, millä on suora yhteys työhyvinvointiin, Voima sanoo.

Palkkatasa-arvon ja työhyvinvoinnin ongelmat näkyvät entistä suurempana työvoimapulana useilla ammattialoilla.

– On turha valittaa työvoimapulasta, jos palkkaus ja työehdot eivät ole kunnossa. Ammattitaitoisille ja osaaville työntekijöille on maksettava kunnon palkkaa ja reilut palkankorotukset, Jytyn puheenjohtaja päättää.

Lue lisää Jytyn neuvottelutavoitteista joulukuussa julkaistusta tiedotteesta.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Jonna Voima, puh. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi
edunvalvontajohtaja Marja Lounasmaa, puh 040 5945872, marja.lounasmaa@jytyliitto.fi

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus. Ammattiliitto Jyty on STTK:n jäsenliitto.

Ajankohtaista

24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue