Ammattiliitto Pro: Osa työnantajista tavoittelee aikamatkaa menneisyyteen

Ammattiliitto Pron tavoitteena on sopia palkankorotuksista, tasa-arvoisemmasta ja työntekijän hyvinvoinnin huomioivasta työelämästä sekä paremmasta paikallisesta sopimisesta työ- ja virkaehtosopimuksiin. Monilla aloilla työnantaja tavoittelee sopimusneuvotteluissa yksipuolisen määräysvallan lisäämistä paikallisen sopimisen nimissä.

Prolla on käynnissä sopimusneuvottelut jo usealla toimialalla, muun muassa lentoaloilla, teknologiateollisuudessa, autoalalla, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa, vakuutusalalla ja metsäteollisuudessa.

Pron motto alkaneella sopimuskierroksella on #YhdessäSopien. Neuvottelutavoitteemme ovat perusasioita turvaavia, kuten sopimusten saaminen kaikille Pron sopimusaloille ja ostovoimaa turvaavat yleiskorotukset kaikille Pron sopimusten piirissä oleville. Lisäksi tavoitteena on sopimusten päivittäminen perhevapaauudistuksen mukaiseksi ja työn joustavoittaminen työntekijöiden hyvinvointia ja työuran jatkuvuutta tukien.

Teknologiateollisuuden, metsäteollisuuden ja osassa palvelualojen neuvotteluissa työnantajapuolen tavoitteissa ovat työnantajan yksipuolisen määräysvallan laaja lisääminen paikalliseen sopimiseen verhoamalla. Palkankorotukset toteutettaisiin paikallisesti työnantajan päättämällä tavalla haluamilleen työntekijöille. Palkanlisien kuten ylityön, vuorotyön, viikonlopputyön, hälytystyön korvaukset määriteltäisiin työpaikkakohtaisesti työnantajan päättämällä tavalla, ja korvausten taso ja jakoperusteet voisivat vaihdella työntekijöiden kesken. Luottamusmiestä näihin määrittelyihin ei otettaisi mukaan.

Pron edustajiston sääntömääräisessä kokouksessa 26.-27.11.2021 edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos totesi, että työnantajien esitykset ovat kuin aikamatka menneisyyteen, sotia edeltävään aikaan.

– Kun elinkeinoelämän järjestöt eivät ole saaneet lakiteitse paikallista määräämistä lisättyä haluamallaan tavalla, tuodaan tavoitteet pilotoitavaksi suoraan joihinkin neuvottelupöytiin, Lindroos toteaa.

UPM:ssä meneillään ”väestön vaihto”

Hankalin tilanne on Pron noin 700 toimihenkilöllä UPM:n tehtailla. Yritys kieltäytyy neuvottelemasta ja sopimasta Pron kanssa minkäänlaista yritystason työehtosopimusta toimihenkilöille. UPM on ilmoittanut, että 1.1.2022 alkaen se ottaa käyttöön toimihenkilöille työnantajan yksin määrittämät palkat ja työsuhteen ehdot. – Luottamusmiehet UPM:n eri tuotantolaitoksissa saavat ristiriitaista tietoa tulevista ehdoista. Huhuja liikkuu suuntaan ja toiseen, miten toimihenkilöryhmää tullaan kohtelemaan. Työilmapiiri on huonontunut ja monet ovat hakeneet ja saaneet töitä muualta. UPM:ssä on meneillään ”väestön vaihto” eli siirtyminen alalla parempien työnantajien töihin. Työvoimapula lisää tätä liikehdintää, arvioi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Pron tavoite on edelleen saada UPM:n toimihenkilöille työehdot turvaava työehtosopimus.

– Onneksi käynnistyneissä neuvotteluissa on edelleen myös sellaisia vastuullisia ja yhteistyökykyisiä työnantajia, joiden kanssa Pron neuvottelukierroksen tavoite – yhdessä sopien – näyttää toteutuvan, Malinen sanoo.

Lisätietoja:       
Pron edustajiston puheenjohtaja Kristiina Lindroos p. 050 364 6972
Pron puheenjohtaja Jorma Malinen p. 050 576 0389

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esihenkilöt alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

15.6.2024

STTK:n vastauksia RKP:n puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Kokoomuksen puoluekokousaloitteisiin

Lue
14.6.2024

Tehy tyrmää HUSin lisäleikkaukset – ”Nähtäväksi jää, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä HUSissa töissä”

Lue
14.6.2024

STTK:n vastauksia Keskustan puoluekokousaloitteisiin

Lue
13.6.2024

Minun viikkoni: Assistentti on aina apuna

Lue
13.6.2024

Työntekijän osaaminen on parasta muutosturvaa

Lue
12.6.2024

Isot säästöt Kelan toimintakuluihin – Lakimuutokset tuovat lisätöitä mutta väki vähenee

Lue
12.6.2024

Suomen sijoitus työelämän oikeuksien rankingissa laskenut

Lue