Miksi opiskelijatyö on merkityksellistä?

Kirjoittaja:

Markus Wright

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL juhlistaa tänä vuonna satavuotista taivaltaan. Se, mitä sadassa vuodessa on kerennyt tapahtua, on häkellyttävää. Historian näkökulmasta tänä aikana olemme esimerkiksi kerenneet sotia, vaihtaa valuuttaa, käydä ihmiskuntana kuussa – ja tehdä niin paljon opiskelijatyön saralla.  

Nykypäivänä haasteet ovat hiukan erilaisia verrattaessa sadan vuoden takaiseen suomeen. Digitalisaatio ja jatkuvasti edistyvä globalisaatio ovat tuoneet omat ilonsa ja surunsa opiskelijoiden elämään. Kielitaitovaatimukset kasvavat opintojen kansainvälistyessä, ja muuntautumiskykyä vaaditaan paljon uusien teknologioiden valloittaessa eri aloja. 

Nuoret kokevat työelämävalmiuksiensa heikentyneen koronapandemian aikana

STTK:n tilaama vuoden 2021 nuorisokysely osoittaa, että nuoret kokevat työelämävalmiuksiensa heikentyneen koronapandemian aikana. Moni opiskelija kokee verkostoitumisen vaikeutuneen ja väliin jääneiden harjoittelujaksojen vaikuttaneen osaamiseensa.  Opiskelijatyön tekijöillä onkin tärkeä rooli opiskelijoiden riittävän osaamisen varmistamisessa. On pidettävä meteliä siitä, että oppilaitokset kuten yliopistot pysyvät aallon harjalla uusien teknologioiden ilmestyessä työelämään. Oppilaitoksien tulee tarjota opiskelijalle riittävät taidot, jotta valmistuessaan uusi työntekijä pärjää työelämän pyörteissä. Myös koronan aiheuttamaa vajetta työelämätaidoissa olisi tärkeää lähteä määrätietoisesti paikkaamaan, jotta voimme varmistaa tulevaisuuden työntekijöiden osaamisen.  

Opiskelijatyön tekijöillä onkin tärkeä rooli opiskelijoiden riittävän osaamisen varmistamisessa.

Opiskelijatoimijat ovat tärkeitä linkkejä opiskelijoiden välillä. Erilaiset tapahtumat, kokoukset ja muut verkostoitumismahdollisuudet tuovat tärkeitä kontakteja nuorille. Aktiivityöstä, kuten opiskelijakuntien tai ylioppilaskuntien hallituksista saadaan näitä tärkeitä kontakteja. On silti myös oleellista, että eri ylioppilas- ja opiskelijakunnat pääsevät keskustelemaan keskenään. Näin saadaan vertailua eri oppilaitosten välillä ja jaettua toimivia käytänteitä. Voidaan myös paneutua ja vaikuttaa isommin opiskelijan elämään vaikuttaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tässä erilaisten kattojärjestöjen kuten Suomen Ylioppilaskuntien Liiton merkitys korostuu. SYL toimii ylioppilaskuntien yhteen tuojana ja tärkeänä edunvalvontajärjestönä opiskelijakentällä. 

Opiskelijatyön merkitystä ei pidä missään nimessä vähätellä. Erilaiset opiskelija-aktiivitoiminnot, ylioppilaskunnat, opiskelijakunnat sekä ainejärjestöt tekevät äärimmäisen tärkeää työtä jokaisen opiskelijan puolesta. STTK-Opiskelijat toivoo, että SYL jatkaa menestyksekästä taivaltaan opiskelijoiden oikeuksien puolustajana!  

Markus Kutvonen 
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja 

Ajankohtaista

25.9.2023

SAK:n, Akavan ja STTK:n asiantuntijat: Kestävän kehityksen tavoitteet liukumassa tavoittamattomiin

Lue
25.9.2023

Eräiden kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset vuosina 2024-2027

Lue
25.9.2023

Suomen Konepäällystöliitto ja sen jäsenet osallistuvat palkansaajajärjestöjen mielenilmauksiin

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 28. syyskuuta

Lue
25.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 27. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Ammattiliitto Pro järjestää poliittisen mielenilmauksen 26. syyskuuta

Lue
22.9.2023

Huoli toimeentulosta on opiskelijan stressi

Lue
21.9.2023

Ammattiliitto Pro valmistautuu mielenilmauksiin

Lue