STTK:n hallitus patistaa aktiivisuuteen aluevaaleissa

Suomen ensimmäiset aluevaalit käydään reilun kahden kuukauden kuluttua. Tulevien aluevaltuustojen tärkein tehtävä on vastata sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä eri puolilla Suomea.
– Muutos on kaikille suomalaisille tärkeä, mutta STTK:lle erityisen tärkeä. Uudistus koskettaa suoraan noin 130 000 palveluiden piirissä työskentelevää jäsentämme. Sote-alan ja pelastustoimen ammattilaisten osaamisen ja ammattitaidon hyödyntäminen alueellisessa päätöksenteossa on uudistuksen onnistumisen edellytys. Rohkaisemme kaikkia asettumaan ehdolle vaaleissa ja vaikuttamaan uusiin aluevaltuustoihin, STTK:n hallitus korostaa.

STTK on ennakkoarvioiden valossa huolissaan äänestysprosentista, jonka on veikkailtu jäävän hyvin alhaiseksi.
– Patistamme kaikkia äänioikeutettuja uurnille. Jos äänestysprosentti jää alhaiseksi, vähemmistö päättää enemmistöä koskevista asioista. Kyse on lopulta oman elämämme keskeisimmistä asioista, joista aluevaltuustoissa päätetään. Kaikki tarvitsevat jossain vaiheessa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja pelastustointa.

STTK:n hallitus on jo aiemmin käsitellyt järjestön keskeiset tavoitteet vaaleissa. Sote-palveluiden rahoitus on nostettava pohjoismaiselle tasolle ja huolehdittava alan työntekijöiden palkkaharmonisoinnista. Palveluiden jatkuva kehittäminen edellyttää säännöllistä vaikutusarviointia. Kunnat tarvitsevat myös kannusteita hyvinvoinnin ja terveyden kehittämiseen, sillä muutoin on olemassa riski, että kunnat siirtävät rahoituksen puutteessa ongelmien ratkaisun hyvinvointialueille.

On tärkeää, että henkilöstö on laajasti mukana sote-uudistuksen toteutuksessa. Siten huolehditaan palveluiden laadun tasosta, riittävästä henkilöstöstä ja työolojen kehittämisestä. Alueita on kehitettävä tasa-arvoisesti, ja esimerkiksi asiakasmaksukaton on oltava yhdenmukainen.

STTK kannattaa pidemmällä tähtäimellä maakuntaveroa.
– Se ei kuitenkaan saa nostaa verotuksen kokonaistasoa tai hankaloittaa eri alueiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia tuottaa palveluja. Rahoituksen varmistamiseksi veropohjaa on laajennettava.

STTK:n rakennusohjeet tulevaisuuden hyvinvointialueille löydät verkkosivuilta osoitteesta https://www.sttk.fi/aluevaalit/

Lisätietoja STTK:ssa: Antti Palola, puhelin 040 509 6030.

Ajankohtaista

22.3.2024

Tehy: Poliittisten lakkojen rajoitukset voivat viedä hoitajilta tosiasiallisen mahdollisuuden vastustaa hallituksen heikennyksiä

Lue
22.3.2024

Rasismiin puuttuminen työelämässä on jokaisen vastuulla

Lue
21.3.2024

Maailman onnellisin kansa – olemmehan me?

Lue
21.3.2024

Ammattiliitto Pro: hallitus sivuutti jälleen suomalaisten enemmistön toiveet

Lue
21.3.2024

Puutu rasismiin

Lue
20.3.2024

Ammattiliitto Jyty sai jäseniltään korttitulvan Orpolle – ”Meille on syntymässä pahoinvointiyhteiskunta”

Lue
20.3.2024

SuPerin Paavola: Hyvinvointialueiden säästötoimet uhkaavat vakavasti ikääntyneiden perusoikeuksia

Lue
19.3.2024

Mitä tarkoittaa poliittinen lakko? – Usein kysyttyjä kysymyksiä lakoista

Lue