Metsäyhtiö UPM irtisanoi Kaukaan sahan toimihenkilöiden luottamusmiehen

– Jos miljarditulosta tekevälle yhtiölle on helpompaa maksaa irtisanomisesta korvaukset kuin noudattaa lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, on paikalliselle sopimiselle turha asettaa kovin korkeita toiveita tulevaisuudessa, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo. 

Metsäyhtiö UPM on irtisanonut Kaukaan sahan toimihenkilöitä edustavan luottamusmiehen työehtosopimuksen vastaisesti tänään torstaina 15. huhtikuuta 2021.  

 – Ennen irtisanomista UPM:n Kaukaan sahan johto vakuutti, ettei tässä ole kyse henkilökohtaisesta asiasta. Tässä on siis kyse laajasta ammattiyhdistysliikkeen murentamispyrkimyksestä, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen kertoo. 

Työsopimuslaki takaa luottamusmiehelle irtisanomissuojan. Malisen mukaan UPM koettelee lainsäädännön rajoja eikä enää kunnioita työsopimuslakia tai Metsäteollisuus ry:n solmimia työehtosopimuksia ammattiliittojen kanssa.  

 – UPM:n työmarkkinatoiminta on saavuttanut pohjanoteerauksen eikä siinä ole mitään vastuullista, Malinen sanoo. 

Paperiteollisuuden toimihenkilösopimus on voimassa joulukuun 2021 loppuun asti ja mekaanisen metsäteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus helmikuun 2022 loppuun asti. 

Paikallinen sopiminen edellyttää parempaa suojaa henkilöstön edustajille 

Pro vaatii uutta lainsäädäntöä, jossa yrityksille asetetaan merkittäviä yhteisösakkoja yrityksen liikevaihdon ja koon mukaisesti tilanteissa, joissa työlainsäädäntöä rikotaan räikeällä tavalla. Paikallista sopimista pohtivan työryhmän on myös aidosti asetettava henkilöstön edustajan asemaa koskeva suoja nykyistä korkeammalle.  

 – Jos miljarditulosta tekevälle yhtiölle on helpompaa maksaa irtisanomisesta korvaukset kuin noudattaa lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia, on paikalliselle sopimiselle turha asettaa kovin korkeita toiveita tulevaisuudessa, Malinen sanoo. 

UPM muuttaa linjaansa koko ajan kovemmaksi

Metsäyhtiö UPM on aiemmin ilmoittanut, ettei se neuvottele toimihenkilöiden työehdoista ammattiliittojen kanssa.  

– UPM pyrkii yksipuolisesti sanelemaan sairausajan palkat, äitiys- ja isyysvapaan korvaukset sekä lomarahat Suomessa. Yritys kunnioittaa sopimuksia ja vuoropuhelua ammattiliittojen kanssa kuitenkin muualla maailmassa, sopimusalavastaava Petteri Hyttinen toteaa. 

UPM:n luottamushenkilöt kertoivat yrityksen johdolle suunnatussa avoimessa kirjeessään 18. maaliskuuta 2021 olevansa erittäin pettyneitä työnantajan toimintaan. Luottamushenkilöt olivat järkyttyneitä siitä, kuinka yritys suorastaan halveksii omia arvojaan, jotka korostavat luottamusta ja sopimista. 

Lisätiedot 
Jorma Malinen, puheenjohtaja, puh. 050 576 0389
Anssi Vuorio, johtaja, puh. 050 564 5376
Petteri Hyttinen, sopimusalavastaava, puh. 050 377 8825

Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.
Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.
Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen. 

Ajankohtaista

29.2.2024

STTK: Työtaisteluoikeutta rajoitetaan ilman hyväksyttäviä syitä ja poikkeuksellisen vajavaisella lainvalmistelulla

Lue
29.2.2024

Vuokratyövoiman kustannukset kuriin

Lue
28.2.2024

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon ansiot kasvavat Suomessa nopeasti suhteessa talouskasvuun

Lue
27.2.2024

Hallituksen esitys eduskunnalle työttömyyskassojen tehtävien laajentamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lue
26.2.2024

Hallitus lakkauttaa aikuiskoulutustuen – mitä ihmettä?

Lue
23.2.2024

Lausunto työryhmän mietinnöstä – julkisuuslain ajantasaistamisesta

Lue
23.2.2024

Lausuntovalmiuslain varautumisvelvollisuutta koskevasta muistiosta sekä valmiuslain yleisistä kehittämistarpeista

Lue
22.2.2024

SuPerin Paavola: Hoitoalalla ja varhaiskasvatuksessa on oltava mahdollisuus kilpailla palkoilla työvoiman saatavuudesta

Lue