Kunnissa on kuultava STTK:laista osaamista

Kirjoittaja:

Antti Palola

puheenjohtaja

Profiili

Huhtikuun kuntavaalit käydään hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koronan varjo ulottuu demokratiaankin, mutta vaalit voidaan varmasti järjestää turvallisesti ihan jokaiselle äänestäjälle. Kuntavaalien merkitys on suuri: niissä valitaan henkilöt, jotka päättävät meitä jokaista lähellä olevista palveluista.

Vaaleista poikkeuksellisen tekee myös se, että kunnat ovat suurten muutosten äärellä – voidaan puhua jopa murroksesta. Muuttoliike kasvukeskuksiin, syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen ovat jo pitkään rasittaneet kuntien taloutta. Koronapandemia on osaltaan haastanut kuntia viimeisen vuoden ajan.

Vaaleista poikkeuksellisen tekee myös se, että kunnat ovat suurten muutosten äärellä – voidaan puhua jopa murroksesta.

Kuntiin kohdistuu muutospaineita keväällä mahdollisesti eduskunnassa päätettävän sote-uudistuksen myötä, jolloin sotepalvelut ja pelastustoimi järjestetään uusiin maakuntiin. Näiden hyvinvointialueiden valtuustojen vaalit on tarkoitus järjestää jo vuoden päästä tammikuussa. Samanaikaisesti odotettu oppivelvollisuusiän nosto tulee haastamaan kuntien sivistystoimea – on tärkeää saada uudistus etenemään yhdenvertaisesti kautta maan.

STTK toivoo näiden uudistusten eteenpäin viemistä. Valuvikoja löytyy varmasti, mutta niitä voidaan korjata myös uudistuksia tehtäessä. Olennaista on varmistaa laadukkaat sotepalvelut kaikille ja nuorille kattavaa osaamispohjaa tulevan elämän jatkuvalle oppimiselle. Samalla on huolehdittava kuntien elinvoimaisuudesta ja houkuttelevuudesta infraan ja hyvään työllisyyspolitiikkaan tehtävillä investoinneilla. Kuntien kannattaa houkutella muuttoliikettä hyvin etätyömahdollisuuksin ja kansainvälisellä rekrytoinnilla. Ympäristökysymykset eivät nekään odota, vaan tulevalla valtuustokaudella on katsottava jo tiukasti tulevaisuuden hiilineutraaliuteen.

Haluan kannustaa kaikkia STTK:laisten liittojen jäseniä pandemiasta huolimatta äänestämään aktiivisesti ja asettumaan kuntavaaleissa ehdolle demokratian toteutumiseksi. Meitä on STTK:ssa noin puoli miljoonaa palkansaajaa, joista 180 000 työskentelee kunnissa oman alansa parhaina osaajina ja peräti tuhat on toiminut kuntapäättäjänä. Jäsenistössämme on osaaminen, joka näkyy ihan siellä ruohonjuuritasolla, käytännön palvelujen toteutuksessa.

Meitä on STTK:ssa noin puoli miljoonaa palkansaajaa, joista 180 000 työskentelee kunnissa oman alansa parhaina osaajina ja peräti tuhat on toiminut kuntapäättäjänä.

Samalla haluaisin muistuttaa, että kaikissa muutoksissa tarvitaan sitouttamista ja se onnistuu vain kuuntelemalla osaavaa henkilökuntaa. Ylhäältä päin johtaminen onnistuu vain, jos ihmiset saavat aidosti mahdollisuuden vaikuttaa työtehtäviensä kehittymiseen. Myös ympäristökysymyksissä sitoutuminen on olennaista ja edellyttää oikeudenmukaisen siirtymän huomioimisen myös kuntatasolla.

STTK:n jäsenliitot ovat koonneet ajatuksiaan kuntien hyvinvoinnista tulevalla valtuustokaudella. STTK on muokannut niistä omat kuntavaalitavoitteensa, jotka löytyvät täältä. Keväällä osallistumme aktiivisesti keskusteluun paremmista kunnista ja toivonkin, että mahdollisimman monet voivat osallistua eri aiheisiin webinaareihimme sttk.fi/webinaarit. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Antti Palola
STTK:n puheenjohtaja

Ajankohtaista

6.9.2024

Nollatuntisopimukset ja keikkatyöt yllättivät monen nuoren kesätyöntekijän 

Lue
5.9.2024

Paikallinen sopiminen muuttuu

Lue
5.9.2024

Ammattiliitto Pro: Hallituksen harkintakyky petti paikallisen sopimisen kanssa

Lue
5.9.2024

Yksityisiltä työvoimapalveluilta on vaadittava tuloksia

Lue
4.9.2024

Tehy: Hallituksen lopetettava hyvinvointialueiden syyttäminen ja rikkominen – ”päättäjiltä on todellisuudentaju kadonnut”

Lue
4.9.2024

Hätäkeskusammattilaiset: Työntekijöiden terveyttä vaarantaviin kuormitustekijöihin on puututtava

Lue
4.9.2024

Eettisen rekrytoinnin palkinto GA Telesis Engine Servicesille

Lue
4.9.2024

Vastaisku palkkojen polkemiselle tulee Ranskassa yritysjohtajilta

Lue