Kesätyöt kiven alla – mutta hakematta ei ainakaan löydy

Kirjoittaja:

Markus Wright

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja

Profiili

Kesätyöhakujen alkaessa monella nuorella ja opiskelijalla on mielessään kysymys: Löytyykö  minulle ylipäätään kesätöitä?  

Ainoa varma asia on, että ei löydy, jos ei hae. Kesätyön löytämiseksi on nähtävä jonkun verran vaivaa, kirjoitettava täsmähakemuksia ja päivitettävä cv. Ihan luvallista on myös käyttää omia ja tuttujen verkostoja, kysyä naapurilta tai kaverin vanhemmilta, olisiko töitä tarjolla varsinkin, jos mitään aiempaa kokemusta ei ole ja jostain on aloitettava. Aikanaan itse työ palkitsee vaivan. Tärkeää on, että ei lannistu. 

Koronakriisi pudotti viime vuonna kesätyöpaikkojen määrää huomattavasti, ja moni nuori jäi ilman töitä. Elinkeinoelämän teettämän kyselyn perusteella kesätyöt olivat viime vuonna todella kiven alla, sillä arvion mukaan paikkojen määrä olisi pudonnut lähes puoleen verrattuna vuoteen 2019. Nyt kesätöiden saatavuuden ennustetaan paranevan viime vuoden luvuista, mutta silti ollaan edelleen kaukana vuoden 2019 kesätyöpaikkojen määristä. 

Kesätyöt ovat merkittävässä roolissa nuoren tai opiskelijan elämässä opintojen aikana ja niiden jälkeen. Ne toimivat linkkinä työelämään ja tarjoavat paljon kuulutettua työkokemusta. Monet opiskelijat myös löytävät kesätöistä jatkokeikkoja pitkin vuotta, kun opinnot jatkuvat. Tämä tarjoaa nuorille rahanlähteen myös kesän ulkopuolella.  

Ilman kesätyökokemusta voi keikkapaikan löytäminen olla vaikeaa. Perehdytys vie työn tarjoajalta aikaa ja rahaa, eikä pelkkää keikkalaista ilman muuta kokemusta välttämättä haluta palkata. Työpaikka voi tarjota myös hyviä kontakteja opiskeluiden harjoittelupaikkojen löytämiseksi. Erityisesti pääkaupunkiseudulla kilpailu harjoittelupaikoista on kovaa. Tällöin voi entinen työsuhde tai keikkalaisuus avata ovia paikkoihin, joihin ei välttämättä muuten pääsisi. 

Kesätyöt vaikuttavat tietysti myös nuorten talouteen. Moni opiskelija säästää kesällä tienattuja palkkojaan syksylle, jolloin säästöt luovat joustavuutta talouteen. Opintotuki jää myös usein tauolle kesällä, jolloin tarve korvaavalle tulonlähteelle on suuri. Kesätyöt nousevat tällöin erittäin tärkeään rooliin nuoren elämässä.  

Kesätöiden merkitystä ei milloinkaan saa väheksyä ja mahdollisuus kesätöihin tulisi tarjota jokaiselle nuorelle sekä opiskelijalle, joka niitä haluaa tehdä. Myös oma aktiivisuus kesätyön löytämiseksi on välttämätöntä. 

Markus Kutvonen 
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja 

Ajankohtaista

31.5.2023

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:30

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle hakusaarto ja keikkailukielto

Lue
31.5.2023

Uusia yksityisen sosiaalipalvelualan lakkovaroituksia hoivakoteihin ja lastensuojeluun

Lue
31.5.2023

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle määräaikainen, rajattu hakusaarto ja koko sopimusalaa koskeva määräaikainen keikkailukielto

Lue
31.5.2023

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6. asti – ohjeet jäsenille

Lue
31.5.2023

Hakusaarto ja keikkailukielto 31.5.–14.6. – ohjeet jäsenille

Lue
31.5.2023

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko – ohjeita jäsenille

Lue