Työntekijöille avattava tie hiilineutraaliin työelämään

Ympäristöministeriön Kestävä elvytys -työryhmä valmisteli kiinnostavan raportin, jonka julkaisutilaisuudessa kuultiin myös palkansaajien kommentit ehdotuksiin.

Ryhmä uskoo, että elvytys on kannattavinta tehdä vihreän talouden periaattein, ratkaisemalla ekologista kestävyyskriisiä ja toimimalla sosiaalisesti oikeudenmukaisesti.

Raporttiin on sisällytetty myös työntekijöiden oikeudenmukaiseen siirtymään liittyvät toimet, eli työpaikkojen tuotannon, palveluiden ja prosessien muutoksesta seuraavat työllisyys- ja osaamisvaatimukset.

Pariisin sopimuksessa oikeudenmukainen siirtymä ja työntekijöiden osallistaminen hiilineutraalisuustoimiin nähdään välttämättömänä. Kansainvälinen työjärjestö ILO puolestaan on suositellut ottamaan työntekijät mukaan vähähiilisen politiikan laatimiseen ja toteutukseen kaikilla tasoilla ja kaikissa mahdollisissa vaiheissa.

Vihreän siirtymän myötä syntyy täysin uusia ammatteja ja aloja. Yrityksien iso haaste on tunnistaa uudet tuotanto- ja palvelumallit sekä prosessien muutostarpeet. Pätevän työvoiman ja myös johtohenkilöiden osaaminen on keskeinen edellytys sille, että vihreässä siirtymässä löydetään tarvittavat innovaatiot ja niitä osataan hyödyntää.

Työntekijälle uusien, hiilineutraaliin yhteiskuntaan valmistavien taitojen hankkiminen, päivittäminen ja kehittäminen on tehokkain tapa taata oma työpaikka tai löytää uusi.

Pula osaavasta henkilöstöstä viivästyttää ja vaikeuttaa siirtymäprosessia. Nykyiset taidot eivät kanna jatkossa kovin pitkälle, vaan osa kaikkien taidoista vanhenee nopeasti. Siksi osaamisen ja koulutuksen uudet sisältövaatimukset edellyttävät mukauttamista työpaikkojen todelliseen tarpeeseen.

Työntekijälle uusien, hiilineutraaliin yhteiskuntaan valmistavien taitojen hankkiminen, päivittäminen ja kehittäminen on tehokkain tapa taata oma työpaikka tai löytää uusi. Kriisialoilla, kuten esimerkiksi paperivalmistus, kuljetus, autoteollisuus ja energia-ala, iso haaste on työntekijöiden uudelleensijoitus taantuneilta aloilta hiilineutraalitavoitteen mukaisille aloille.

Jos Kestävän elvytyksen työryhmän oikeudenmukaista siirtymää koskevat ehdotukset toteutetaan, niiden vaikutus nopeuttaa hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista. Ehdotukset ovat monipuolisia, muun muassa yhteisen tilannekuvan rakentaminen työpaikoilla tarvittavista muutoksista, vuoropuhelu työpaikoilla ilmastoimien vaikutuksista työllisyysteen ja työntekijöiden osaamiseen, toimivat rakenteet oikeudenmukaisen siirtymän suunnitteluun, toimeenpanoon ja seurantaan, alueelliset ja kansallinen oikeudenmukaisen siirtymän strategiat, siirtymätoimet ilmasto- ja energiastrategiassa ja maankäyttöstrategiassa sekä koulutuksen ja osaamisen päivittämisen merkityksen tunnistaminen.

Odotan innolla näiden toimien konkretisoitumista erityisesti työntekijöiden osallistamisessa toimiin, rahoituksessa ja työpaikkatoimien edistämisessä.

Leila Kurki
Asiantuntija, työllisyys ja innovaatiot

Ajankohtaista

26.4.2024

Ammattiliitto Pron edustajisto: kehysriihen päätökset eivät rakenna pitkäjänteistä kasvua

Lue
26.4.2024

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä – totta vai tarua?

Lue
26.4.2024

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Lue
25.4.2024

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöiltä yhteinen kannanotto ministeri Anna-Kaisa Ikoselle – sotealan työntekijöiden vaalikelpoisuus palautettava

Lue
24.4.2024

SuPerin Paavola: Asiakkaalle suunniteltu kotihoito jää usein toteutumatta

Lue
23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue