STTK: Elvyttävä finanssipolitiikka perusteltua koronakriisistä palautumiseksi

Hallituksen budjettiriihessä päätettiin ensi vuoden tuloista, menoista ja työllisyystoimista. Nyt finanssipolitiikka on mitoitettu elvyttäväksi, mikä on perusteltua koronakriisistä palautumiseksi.

talous

Ilman EU:n elpymis- ja palautumisvälinettä Suomenkin finanssipolitiikka olisi ensi vuonna selvästi kireämpää. Vielä ei kuitenkaan kannata ripustautua menokehysten noudattamiseen, sillä talous- ja epidemiatilanteen kehitystä on vaikea ennakoida, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa.

Hallitus luo näkymän työllisyyden nostamiseksi 31 000 – 36 000 henkilöllä, mikä perustuu valtiovarainministeriön vaikutusarvioon. On myönteistä, että hallitus antaa ikääntyneiden työllisyyspaketin työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi.

-Tarvitsemme merkittäviä lisäpanostuksia ikääntyneiden työllisyyden ja työkyvyn tukemiseen, kuten subjektiivisella oikeudella osa-aikatyöhön työkyvyn ja terveyden perusteella sekä muutosturvan parantamisella.

Yksilöllisen työnhaun mallissa panostaminen työttömän työnhakijan henkilökohtaiseen palveluun ja karenssien kohtuullistaminen on myönteinen muutos. Työvoimapalveluiden lisäresursointi 70 miljoonalla eurolla on erittäin tarpeellinen matkalla kohti pohjoismaista työllisyyden tasoa.

-Edellytys hakea 0 – 4 työpaikkaa jättää varaa tilannekohtaiselle harkinnalle. Esimerkiksi alueilla, joilla työpaikkojen tarjonta on heikkoa, olisi kohtuutonta edellyttää hakemaan useita työpaikkoja, Lainà huomauttaa.

STTK on tyytyväinen hallituksen päätökseen siitä, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusten kautta.

Emme jatkossakaan hyväksy luottamusmiesjärjestelmän ohittamista tai heikentämistä. Sen sijaan on tärkeää, että järjestäytyneiden työntekijöiden oikeutta valita työehtosopimuksen tarkoittama luottamusmies edistetään kaikilla työpaikoilla.

STTK pitää erittäin myönteisenä, että koronakriisistä huolimatta hallitus pitää kiinni kunnianhimoisista tavoitteistaan, jotka liittyvät osaamisen kehittämiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Oppivelvollisuuden pidentäminen takaa toimivat työmarkkinat tulevaisuudessakin, eikä ilmastonmuutos odota.

Lisätietoja STTK:ssa: pääekonomisti Patrizio Lainà, puhelin 040 583 4432.

Ajankohtaista

23.4.2024

SuPer vaatii valtakunnallisia kielikokeita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille

Lue
22.4.2024

Suomen työmarkkinatilanne herättää kansainvälistä huomiota

Lue
22.4.2024

Yksityisen opetusalan työriidan sovintoesitys hylättiin – lakko useissa oppilaitoksissa 23.–24.4.

Lue
22.4.2024

Simpukkapatoja ja työelämän lainsäädäntöä

Lue
19.4.2024

Meto: Puunkuljetukset ovat vaarassa

Lue
18.4.2024

STTK-Opiskelijat: Kehysriihen päätökset uuvuttavat opiskelijat ja viivästyttävät valmistumista

Lue
18.4.2024

Hallitus säästää ja parantaa silmäterveyden palveluja järkevästi

Lue
17.4.2024

SuPerin Paavola kehysriihestä: Hallitus heikentää ratkaisuillaan sote-alalle työllistymistä

Lue