Sosiaaliturvauudistus toteutettava työllisyys ja osallisuus edellä

Sosiaaliturvauudistukselta odotetaan merkittäviä ratkaisuja nykytilanteen parantamiseksi.

Työn murros ja väestön ikääntyminen asettavat yhä enemmän haasteita sosiaaliturvan ja palveluiden uudistamiselle ja järjestelmän kestävyydelle. Sosiaaliturvaa on vuosien varrella uudistettu pirstalemaisesti. Tämä on osin ymmärrettävää, mutta samalla se on lisännyt järjestelmän monimutkaisuutta. Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä onkin aikamoinen tilkkutäkki, sillä se muodostuu kymmenistä etuuksista. Keskeinen ongelma on, että palvelut ja etuudet eivät kohtaa riittävän hyvin.

Työnteon ja työllistymisen edistämisen sekä syrjäytymisen ehkäisemisen on oltava keskeisinä lähtökohtina sosiaaliturvan uudistamiselle. On välttämätöntä varmistaa järjestelmän rahoituspohjan kestävyys. Työkyvyn tukemisesta ja edistämisestä, koulutuksesta sekä osaamisen jatkuvasta kehittämisestä on lisäksi muodostumassa yhä tärkeämpi työllistymisen ja työssä pysymisen edellytys.

STTK on aiemmin julkaissut niin sanotun kannustinmallin, jonka tavoitteena on pitää huolta jokaisesta ihmisestä ja kannustaa eri elämäntilanteissa olevia työllistymään ja olemaan osallisena yhteiskunnassa. Kannustinmallin ydin on siinä, että työllisyysasteen nostamiseksi aktiivista työvoimapolitiikkaa tulee resursoida nykyistä voimakkaammin.

Ihmisen pitää saada itse vaikuttaa siihen, mihin palveluihin hänet ohjataan, mikä lisää motivaatiota ja kannusteita työllistyä.

Palvelut ovat tällä hetkellä aivan liian hajanaiset, osin toimimattomat ja resurssit riittämättömät. Ihmisen pitää saada itse vaikuttaa siihen, mihin palveluihin hänet ohjataan, mikä lisää motivaatiota ja kannusteita työllistyä. Sama palvelun sisältö ei toimi kaikille, vaan jokaisen sosiaaliturvaa tarvitsevan elämäntilanne, koulutus, osaaminen ja työkyky on palveluita tarjottaessa otettava huomioon. Työllisyys- sekä sosiaali- ja terveyspalvelut on integroitava vahvemmin, jotta työllistyminen tehostuu ja nopeutuu. Samalla ehkäistään työttömyyden pitkittymistä ja syrjäytymistä.

STTK on esittänyt, että vähimmäistasolla toimeentulotuki ja asumistuki yhdistetään. Osallisuustasolla henkilölle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma ja työllistymistä tai osallisuutta edistävä palvelupolku. Kannustintasolla henkilö osallistuu hänelle palvelusuunnitelmassa sovittuun toimeen. Kannustintason tarkoitus on lisätä myönteisiä mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan laaja-alaisten aktiivisuustoimien avulla.

Etuudet ja työtulot tulee sovittaa nykyistä paremmin yhteen, jotta työn vastaanottaminen on kannattavaa. STTK:n kannustinmallissa jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla, mikä on kannustavaa, mutta samalla julkisen talouden kannalta kestävää.

On hienoa, että sosiaaliturvan kokonaisuudistus aloitetaan ja työmarkkinajärjestöt ovat mukana valmistelussa. Edessä on erittäin mittava ja tärkeä uudistus. Siksi on hyvä, että se toteutetaan parlamentaarisessa komiteassa ja vaiheittain.

Katarina Murto
Kirjoittaja on STTK:n edunvalvonnasta vastaava johtaja.

Ajankohtaista

4.12.2024

Meto ja YT: Metsäalalla työskenteleviin kohdistetut paineet ja kritiikki ovat liikaa

Lue
4.12.2024

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: Kasvu edellyttää osaamisen vahvistamista

Lue
4.12.2024

KthLiitto: Kela vähentää henkilöstöä ja toimitiloja vuonna 2025

Lue
4.12.2024

Ruotsin mallilla palkkakuoppaan – hallituksen lakiesitys uhkaa naisvaltaisten alojen palkkakehitystä

Lue
3.12.2024

Lauri Kujala STTK-Opiskelijoiden puheenjohtajaksi 

Lue
3.12.2024

Jytyn argumentit: Miksi vientimalli on Suomelle virhe?

Lue
3.12.2024

Tekoälyasetuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö

Lue
3.12.2024

Katto pään päälle 

Lue