Ammattiliitto Pron hallitus hylkäsi sovintoesityksen

Ammattiliitto Pron hallitus hylkäsi sovintoesityksen teknologiateollisuuden työriitaan yksimielisesti ja päätti koko alaa koskevasta lakosta

Ammattiliitto Pro on hylännyt sovintoesityksen teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työriitaan. Pro pitää sovintoesitystä olennaisilta osiltaan heikompana kuin tällä työmarkkinakierroksella hyväksytyt ratkaisut. Samalla Pro on ilmoittanut teknologiateollisuuden lakon laajentamisesta ja jatkamisesta.

Sovintoesityksen työaikaan liittyvät kirjaukset olisivat selkeä heikennys nykyiseen työehtosopimukseen verrattuna. Alan neuvottelukunta ja Pron hallitus hylkäsivät sovintoesityksen yksimielisesti tänään lauantaina 8. helmikuuta 2020.

– Sovintoesityksen selkeät puutteet liittyivät työaikaan ja sen sijoitteluun: niin sanotut kiky-tunnit säilyisivät osittain työehtosopimuksessa niin, että ansionmenetys toimihenkilölle olisi jopa suurempi kuin nykyisillä työaikamääräyksillä. Työnantajalla olisi mahdollisuus määrätä toimihenkilö töihin entistä vapaammin ilman lisäkorvausta, puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Työnantaja pystyisi yksipuolisella päätöksellään pidentämään työvuoroja ja sijoittamaan työaikaa vapaapäiville, esimerkiksi arkipyhille ilman sunnuntai- tai ylityökorvausta. Toimihenkilön ansionmenetys työpäivältä voisi olla jopa kahdentoista tunnin palkkaa vastaava summa.

Paikallinen erä olisi voitu kohdistaa vain muutamalle toimihenkilölle

Sovintoesityksen palkkaratkaisu oli myös selkeästi yleistä linjaa heikompi ja rakenteeltaan huonompi kuin työmarkkinoilla jo hyväksytyt ratkaisut. Jokaisen toimihenkilön palkkoja olisi korotettu 1,3 prosenttia vuonna 2020 ja 1,2 prosenttia vuonna 2021. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että työnantaja olisi toisena vuonna voinut jakaa 0,8 prosentin suuruisen paikallisen erän haluamallaan tavalla – halutessaan vaikka vain muutamalle valitsemalleen toimihenkilölle.

Pron tavoitteena on samantasoinen ratkaisu kuin muissa neuvottelupöydissä.
– Jos kiistaan halutaan löytää nopeasti ratkaisu, olemme valmiit palaamaan neuvottelupöytään sunnuntaina, puheenjohtaja toteaa.

Pro laajentaa ja jatkaa lakkoa koko alalle

Pro on tänään ilmoittanut uudesta lakosta, joka koskee koko alaa eli kaikkia teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtäviä töitä. Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 24. helmikuuta kello 00.00 ja 1. maaliskuuta kello 23.59 välillä.

Lisätiedot:
Jorma Malinen, puheenjohtaja, Ammattiliitto Pro, puh. 050 576 0389
Anssi Vuorio, teollisuussektorin johtaja, Ammattiliitto Pro, puh. 050 564 5376

*****
Pro – yksi Suomen suurimmista ammattiliitoista
Ammattiliitto Pron jäseniä ovat koulutetut ammattilaiset, asiantuntijat ja esimiehet alaan katsomatta.

Olemme suomalaisen työelämän ja työmarkkinoiden vahva, osaava ja vastuullinen vaikuttaja.
Perustehtävämme on parantaa jäsentemme ja alalle kouluttautuvien toimeentuloa eri elämäntilanteissa, hyvinvointia työssä ja vapaalla sekä kehittymis- ja työllistymismahdollisuuksia. Tarjoamme monipuoliset, hyödylliset ja rahanarvoiset jäsenedut ja -palvelut.

Meihin kuuluu 120 000 jäsentä ja neuvottelemme 75 virka- ja työehtosopimusta. Olemme STTK:n jäsen.

Ajankohtaista

4.7.2024

Yleistukea pukkaa

Lue
1.7.2024

Seuraavaksi saksitaan palkkatuki

Lue
28.6.2024

Toimisto suljettu 1.7.-4.8.

Lue
28.6.2024

SAK, Akava ja STTK vastustavat yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia

Lue
28.6.2024

Mitä uusi EU-parlamenttikausi merkitsee palkansaajille?

Lue
28.6.2024

STTK: Samapalkkaisuus­ohjelman jatkaminen on tärkeää, myös liittojen yhteistyötä tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan 

Lue
28.6.2024

Työtapaturma- ja ammatti-tautivakuutuksen, liikennevakuutuksen ja potilasvakuutuksen lainsäädännön muuttaminen, HE

Lue
28.6.2024

Lausunto Euroopan unionin hiilirajamekanismia koskevan asetuksen toimeenpanosta

Lue