SuPerin Paavola: Hoitoalan koulutusta arvostetaan myös muilla sektoreilla

Silja Paavola, SuPer

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa hoitoalan kuormittavasta tilanteesta, joka on todellisuutta. Tästä kertovat myös useat tutkimukset.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Sampo Pehkonen kirjoitti blogissaan 17. tammikuuta, että työssäkäyntitilaston tiedoissa hoitajien ahdinko ei näy. Hän viittasi tilastoihin, joiden mukaan hoitajat eivät ole uudelleenkouluttautuneet muille aloille. Tilasto ei SuPerin mukaan kerro sitä, että hoitajat pysyisivät alalla, sillä he työllistyvät alan ulkopuolelle ilman uudelleen kouluttautumista. – Palvelualoilla arvostetaan hoitoalan koulutusta, Paavola kertoo.

Tilasto ei SuPerin mukaan kerro sitä, että hoitajat pysyisivät alalla, sillä he työllistyvät alan ulkopuolelle ilman uudelleen kouluttautumista.

SuPer on kertonut hoitajien kuormituksesta ja toimeentulo-ongelmista jo vuosia. Liittoon tulevien viestien määrä alanvaihtohalukkuudesta on kasvanut viime vuosina ja osa hoitajista on jo toteuttanut aikeensa. Ajatukset alan vaihtamisesta näkyvät myös SuPerin selvityksissä. Liiton tavoitteena on korjata alan epäkohtia ja nostaa sen houkuttelevuutta, joka perustuu jäsenten työhyvinvointiin ja palkkaukseen. – Työntekijöiden viestit on otettava tosissaan, puheenjohtaja Paavola sanoo.

THL:n tilastojen mukaan hoitajia on kymmeniä tuhansia sote-alan ulkopuolella

THL:n tilastojen mukaan hoitajia on kymmeniä tuhansia sote-alan ulkopuolella. Näistä merkittävä osa on lähi- ja perushoitajia. Viime vuoden alusta alkoi SuPerin jäseniltä tulla liittoon entistä enemmän viestejä alan vaihdosta vanhustenhoidon kriisin vuoksi. Tilanne on entisestään kriisiytynyt.

Kunta10-tutkimuksen mukaan eettinen kuormitus vanhustenhoidossa on noin kaksi kertaa yleisempää kuin kunta-alalla keskimäärin. Eettinen kuormitus ei kunta-alalla rajoitu vain vanhustenhuollon työntekijöihin. Muilla aloilla työskentelevistä perus- ja lähihoitajista jopa useampi kokee joutuvansa viikoittain toimimaan omien arvojensa tai sääntöjen ja normien vastaisesti kuin vanhustenhuollon työntekijöistä.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

***

SuPer ja Tehy: Yhteiskunnalla ei ole varaa olla nostamatta hoitoalan palkkoja

Ajankohtaista

30.3.2023

Palkka-avoimuusdirektiivi EU-parlamentissa maaliin – mikä muuttuu?

Lue
30.3.2023

Ammattiliitto Pron hallitus: Kiky-maksut palautettava työnantajan maksettavaksi

Lue
28.3.2023

Optikoiden uusi työehtosopimus on hyväksytty

Lue
28.3.2023

Vakuutusalalle syntyi uusi työehtosopimus – ylityökielto päättyi

Lue
27.3.2023

STTK: Seuraavalla hallituskaudella tarvitaan enemmän ja eettisempää maahanmuuttopolitiikkaa

Lue
27.3.2023

Tehy: Suomen ja HUSin pystyttävä parempaan – hoitajapulaa ei voi sysätä muiden maiden ratkaistavaksi

Lue
27.3.2023

Työyhteisö: Kannettava kuorma vai kannatteleva voima?

Lue
27.3.2023

Koulutustason lasku on pysäytettävä, koulutuksesta leikkaamalla se ei onnistu

Lue